Hlavní navigace

WordPress.com: HTTPS i pro stránky na vlastních doménách

10. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Certifikáty pro 1,3 miliónu blogů zdarma, ultrabook tenký jeden centimetr nebo omezení Flashe v prohlížeči Edge. A to nejlepší: raketě Falcon 9 se podařilo přistát na námořní plošině.

Software a hardware

Neznámé flash disky do počítače nestrkáme, že? Nejen že mohou obsahovat malware, ale mohou i odpálit hardware (viz USB Killer). Výzkumníci z University of Illinois provedli experiment, ve kterém zjišťovali, zda se tím lidé opravdu řídí. Na území univerzitního kampusu umístili 297 ztracených flash disků a pomocí obsaženého HTML souboru sledovali, kolik lidí zařízení k počítači připojí a stránku načte. S jistotou k tomu došlo v 45 % případů. Nepočítají se případy, kdy uživatelé mohli disk připojit a soubor neotevřít nebo kdy neměli přístup k internetu. Roztroušené flash disky měly různou podobu, např. soubor na těch s adresou majitele otevřelo méně lidí (29 %). Více v kompletní studii v PDF.

V poslední době pro Linux nevychází tolik AAA her, ale určitě se najdou zajímavé kousky na nezávislé scéně. Autoři her Soldat nebo King Arthur’s Gold přicházejí s dalším podobně zaměřeným titulem Trench Run. Na první pohled vypadá trochu jako stará 2D verze Worms, se kterou ji spojuje i šílená stylizace, ale Trench Run není tahový a je mnohem svižnější. Hra samozřejmě staví na multiplayeru  on-line i off-line na jednom počítači. Grafika je opravdu retro, ale sympatická. Nízké jsou hardwarové nároky i cena. Při nákupu přímo od vývojářů dostanete binárky i klíč na Steam za 8 dolarů.

Australský mobilní operátor Telstra se za předchozí výpadky sítě omluvil tím, že všem zákazníkům na jeden den umožnil neomezené datové přenosy. Uživatelé celkem přenesli 2686 terabajtů dat a síť datovou smršť bez větších problémů přežila. Kvůli zachování dostupnosti sice docházelo k částečnému omezení rychlosti, ale nijak extrémnímu. Jistý John Szaszvari se nabídku rozhodl otestovat na maximum a za den se mu podařilo vyždímat 994 gigabajtů dat, což by ho běžně stálo kolem 10 tisíc dolarů. To však nebylo z mobilní sítě, ale Wi-Fi hotspotu operátora. Co na to Telstra? Nabídla mu testování nového superrychlého modemu. Takhle se dělá PR a marketing.

Společnost HP Inc. (dříve Hewlett-Packard) představila ultrabook Spectre 13. Uvnitř je to klasický ultrabook s procesorem Intel Core i5 nebo i7, SSD diskem a výdrží kolem 10 hodin. Zajímavější je to na povrchu. Spectre 13 je v současnosti nejtenčí ultrabook s úhlopříčkou 13 palců, je tenký pouze 10,4 milimetru. Vahou 1,3 kg se od srovnatelné konkurence zas tak neliší. Novinka zaujme i poměrně okázalým designem hrajícím na luxus a zjednodušeným logem, které se skládá pouze z vertikálních čar písmen HP. Společnost později upřesnila, že se nejedná o její nové logo a tuto variantu bude používat jen u prémiových produktů. Doporučená cena Spectre 13 by v ČR měla začínat na 37 tisících korun.

Webový prohlížeč Edge, nástupce Internet Exploreru, také začne omezovat Flash. Půjde podobnou cestou jako Chrome a nepotřebné flashové prvky, zejména reklamy, bude ve výchozím stavu blokovat. Spustí se až tehdy, když si to uživatel vyžádá. Např. videí nebo her by se to pochopitelně dotknout nemělo. Microsoft nabádá k přechodu z Flashe na HTML5. Funkce už je dostupná ve vývojové verzi Windows 10 s číslem 14316 a měla by se stát součástí velké letní aktualizace k prvním narozeninám Windows 10.

Webové novinky

Služba WordPress.com, která provozuje bezplatný hosting stejnojmenného redakčního systému, už kompletně běží na HTTPS. Už skoro dva roky HTTPS podporují stránky na subdoméně wordpress.com. Nyní pro vás služba zajistí bezplatný certifikát i tehdy, když stránky provozujete na vlastní doméně. A těch není málo  víc než 1,3 miliónu. Nasazení by se tak mohlo projevit i v globálním obraze. Aktivace probíhá HTTPS plně automaticky, přesměrování taky. Dalším bonusem je zrychlení načítání stránek v podobě protokolu HTTP/2, který prohlížeče podporují právě jen u HTTPS. WordPress.com děkuje za spolupráci certifikační autoritě Let’s Encrypt, která jí poskytla automatizační nástroje a odbornou asistenci.

Komunitní sociální síť Reddit konečně vydala mobilní aplikaci. Uživatelé ale příliš okouzleni nejsou. Za a) je funkčně poměrně chudá, za b) je zatím dostupná jen v pár zemích. A globální rozšíření se plánuje až v řádu měsíců. Za ta léta, kdy Reddit mobilní zařízení ignoroval, se stihla vyvinout řada neoficiálních aplikací, které si zdravě konkurují a uživatelé jsou s nimi spokojeni. Zmiňme (podle popularity) reddit is fun, BaconReader, Relay for reddit, Sync for reddit nebo Boost for reddit. V souvislosti s vydáním vlastní aplikace je Reddit požádal o odstranění jeho ochranných známek. Reddit ale víc než ostatní sociální sítě staví na otevřenosti, a tak doufejme, že další omezení alternativních aplikací neplánuje.

Zajímavosti

Elon Musk hlásí další úspěch. Po prosincovém přistání rakety na pevnině zvládla společnost SpaceX už i přistání na moři, resp. na plovoucí přistávací plošině. První takový pokus proběhl před rokem, ale skončil neúspěšně  explozí. Nyní raketa Falcon 9 přistála bez viditelných vad, ale samozřejmě bude následovat její podrobné zkoumání. Výhodou přistání na plovoucí plošině s volitelnou polohou je zejména přirozenější trajektorie letu. S tím souvisí méně potenciálních problémů, menší letová vzdálenost a nižší spotřeba paliva.

Linus Torvalds letos v únoru vystoupil na prestižní konferenci TED2016. Teď byl na TED.com uveřejněn záznam. Torvalds hovoří hlavně o svých začátcích a pro mainstream neobvyklé filozofii vývoje open source.

Společnost Ikea na Steamu vydala aplikaci pro virtuální realitu. Umožňuje procházet byt složený z jejího nábytku a částečně s ním interagovat. Zatím se jedná jen o experiment, ale Ikea by ráda nabídla aplikaci umožňující vizualizaci jejího katalogu.

Americký Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA) zaplatil 1,6 miliónu dolarů za softwarové řešení, který (pseudo)náhodně určuje, ke kterému ze dvou stanovišť bezpečnostní kontroly mají cestující jít.

Společnost Blizzard donutila jeden z nejpopulárnějších neoficiálních serverů hry World of Warcraft k ukončení provozu. Podle licenčních podmínek na to má právo, ale vzhledem k tomu, že na serveru běžela stará a již nepodporovaná verze hry, by firma možná nemusela být tak přísná.

root_podpora

Miguel de Icaza, zakladatel projektů jako GNOME, Mono či Xamarin a kontroverzní postava linuxové historie, se zúčastnil Ask Me Anything na Redditu.

Oficiální web Linuxu na adrese Linux.com má nový design. Co do obsahu ale tolik nečekejte, jedná se spíš o takový rozcestník a přehled informací z dalších stránek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.