Hlavní navigace

World Of Padman: 3D střílečka v komiksovém stylu

17. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Komiksové náměty se stávají čím dál více populární. A to nejen v pojetí filmovém, ale také herním. Nač se snažit o co největší přiblížení realitě, když svět kreslených postaviček je o tolik zajímavější? V dnešní recenzi se podíváme blíže na titul ze světa na hony vzdálený skutečnosti. Vítejte ve světe Padman.

World Of Padman je multiplayerovou akční hrou z pohledu první osoby. Své základy staví na enginu Quake 3 a hlavně neotřelém nápadu. Ačkoli hra nabízí možnost bitvy po internetu, lokální síti a naštěstí i jedince proti počítačovým oponentům, absence singleplayeru je její největší slabinou. Položka této volby se sice v hlavní nabídce ukrývá, ale zatím pouze jako okrasa. Je to určitě škoda. Pokud by byl příběh stejně zábavný jako hra, přivábil by zajisté daleko širší publikum. I přes to, že jsme tedy odkázáni na pouhou „střílečku“, máme se na co těšit. Posuďte sami.

wop 1

Pomocí položek hlavní nabídky si smíte vybrat a pojmenovat svého ideálního hrdinu, mód, v závislosti na typu hry také počet botů a v propracovaném nastavení pomalu cokoli, co vás napadne. Ostatně pro ostřílené bojovníky Quake 3 Arena to nebude problém, principy jsou takřka stejné. Při tvoření charakteru si volíte hned ze šesti kategorií. Padman, padgirl, monsterpad, padlilly, fatpad a piratpad. Jak vidno, není toho málo. K postavě si doplníte jméno a logo. Nyní se zaměříme na jednotlivé aspekty World Of Padman.

wop 2

Jaké módy nám vlastně přináší? Kromě klasického deathmatch nalezneme také Spray your Color, Big Balloon, Last Pad Standing. Některé z nich jsou modifikacemi známých, jiné hrají na novější struny. Spray your Color – Hlavní mód hry je novinkou. Cílem je nasprejovat svou barvu na stěnu v místnosti k tomu určené. Není to tak snadné, jak se zajisté zdá. K získání potřebné barvy musíte sestřelit protivníka. Počet cartridge, jež unesete, je omezená. Jakmile máte vše potřebné a transportujete se do místnosti skórování, nebudete vybaveni obvyklou zbraní.

Zde panuje relativní příměří. Spatříte dvě zdi, jedna vaše a jedna oponenta. Pozor, ať se trefíte na tu pravou. Postupně si osvojíte také systém bodování. Big Balloon – Tento styl je obdobou Domination z legendárního Unreal Tournament. Pouze je graficky upraven do přijatelnější podoby. Box s balónkem je přijatelnější. Pokojně si poletuje a hájí jednu ze soutěžících barev. Jakmile jej však bude okupovat soupeř déle než tři vteřiny, praskne a nafukuje se již nový s barvou agresora. Při tomto módu je v pravém dolním rohu informační panel pro přehlednost. Last Pad Standing – Opět obměna zažitého Last Man Standing. Postupně se vám se smrtí odečítají fragy. Zkuste přežít co nejdéle, přesněji řečeno jako jediní.

wop 3

Paleta zbraní se pyšní mnoha vskutku netradičními životasběrači. Od Punchy ztvárněnou jako zobák agresivní kachny přes Nipper, Pumper, Bubble G. po Imperius, atd. Celkem bychom napočítali devět zbraní. Jejich munice je sice vražedná, ale zároveň zábavná. Krom zbraní nalezneme také všelijaké bonusy, povětšinou s předponou pad. Klasické lékárničky, štíty, jumper, neviditelnost, zrychleni, atd. Nudit se rozhodně nebudete. Jen vyzkoušet si vše nabízené zabere nemálo časových jednotek. O stavu života, munice, momentální zbrani a mnoha dalších vás v dolní části informuje šikovný panel.

wop 4

Zpracování je rozhodně velmi líbivé. Jak po stránce grafické, tak i hudební. Mnoho povedených detailů, které upřímně pobaví. Velmi si cením faktu, že ač se jedná o hru akční, nepůsobí tak. Je tomu tak i díky skvělému prostředí bitevních polí. Útulná atmosféra domácího krbu, dětského pokojíčku, zahrádky před domkem jsou krásně prokresleny. Samozřejmě map je mnohem více a nechybí ani temnější. Nejednou si budete připadat malí, jelikož v porovnání s okolním takoví opravdu jste. Další mistrovsky provedenou věcí je výběr hudby. Žádných pár dokola pouštěných skladeb. Kdykoli ve hře si vybíráte z fiktivních cd. Zvolíte si pořadí skladeb, přepínáte mezi alby, atd. Rozhodně výběr nejednoho hráče potěší.

wop 5

World Of Padman s podtitulem Stand Alone Complex nezbývá než doporučit. Svůj nedostatek singleplayeru velmi dobře vykompenzoval. Když už je podtitul Stand Alone Complex, což je dovětek i kultovní série Ghost in the Shell, tak vám přeju, nechť nikdy nezkřížíte zbraň proti Majorce.

root_podpora

Instalace není složitá, ale připravte se na stažení 0,5 GB dat. Na stránce hry zvolte downloads a pod nápisem Linux Installer si zvolíte nějaký server. Ke stažení doporučuju například wget, jelikož některé servery nejsou moc stabilní a firefoxí stahovač s nimi měl problémy.

Stáhne se nám soubor worldofpadman.run, ten učiníme spustitelným a nastartujeme – a grafický instalátor nás provede již jednoduše instalací. Hra se spouští příkazem  wop.

wop 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku