Hlavní navigace

Xfe: osvědčená kvalita s rychlostí

14. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jedním z nejpopulárnějších souborových manažerův Linuxu je X File Explorer, který nabízí integraci s prohlížeči obrázků či textů, jednoduché ovládání, příjemný vzhled nebo vysokou rychlost a stabilitu. Uspěje v souboji s ostatními správci? Má dnes ještě něco navíc, co může nabídnout proti konkurenci?

Xfe (X File Explorer) patří mezi jednoznačně nejpopulárnější souborové manažery, které je možné v Linuxu používat. Aplikace je napsaná v C++ (s využitím FOX) a je k dispozici v devatenácti jazycích včetně češtiny. S instalací není žádný problém, neboť je přítomná ve většině významných distribucích přímo v repozitářích.

Jednoznačnou výhodou Xfe je především rychlost a hardwarová nenáročnost, což je pro podobné programy poměrně důležitý parametr. Pokud jde o vzhled, tak ten je možné si relativně dobře přizpůsobit barevně dle operačního systému (GNOME, KDE, Windows, …) a k němu si zvolit příslušné ikonky Xfe, GNOME, KDE, XFCE, Tango, Windows…). Takže člověk velice rychle dosáhne podoby aplikace, která se nijak nebije s okolním vzhledem operačního systému. Další zajímavostí, co se vzhledu týče je možnost pestrého nastavení zobrazení panelů – k dispozici je mód s jedním panelem, se dvěma, s jedním a adresářovým stromem a dvěma a adresářovým stromem. Mimo to je možné si nastavit velikost ikonek, parametry zobrazované u seznamu nebo pracovat s náhledy obrázků.

Ač na první pohled může celý program působit poněkud stroze, ve skutečnosti mu není (co se vzhledu týče) možné cokoli vážnějšího vytknout. GUI se i s možnostmi nastavení rozhodně povedlo. Dobře jsou také řešené klávesové zkratky, které si může každý uživatel nastavit dle libosti. Nastavit je možné také celou řadu dalších parametrů – od preferovaných aplikací přes výchozí programy pro editace a prohlížení až po chování aplikace co se týče vyhledávání, otvírání adresářů nebo kopírování.

Funkce

Pokud jde o funkce programu, tak je možné samozřejmě libovolně manipulovat se soubory a měnit jejich vlastnosti – od práv až po majitele či skupiny. Velice příjemná je integrace s desktopovými prostředími, takže je možné přetahovat soubory do file managera a z něj přímo do otevřeného prohlížeče souborů v desktopu. Možné je tedy použít jak metody Drag and Drop, tak také klasické kopírování, přesun či vyjmutí.

Velice příjemná je také možnost pracovat v aplikaci s právy roota nebo podpora záložek. Bohužel chybí možnost práce s více kartami současně, což je oproti konkurenci poměrně velký hendikep. Další citelnou nevýhodou je absence podpory připojení na vzdálený server. Přinejmenším FTP a SSH by dnes mělo být naprostou samozřejmostí (zatím ji nalezneme jen v seznamu poptávaných vylepšení). Pokud ale tyto funkce nevyužíváte příliš často, v užívání Xfe vám to vadit nebude. V opačném případě to znamená nutnost se podívat po něčem jiném.

Co naopak můžeme pochválit, je integrace s textovým editorem (xfw), nástrojem na zobrazování textu (xfv) nebo prohlížečem obrázků (xfi). Jelikož jde o aplikace psané pro grafické prostředí XFCE, je zde patrná sázka na rychlost a jednoduchost, což rozhodně není na škodu. Aplikace si také poradí s možností procházet balíčky deb či rpm a instalovat je. To opět využijete především v odlehčeném grafickém prostředí. Pokud jde o práci s archivy, tak zde nenajdeme žádnou speciální podporu pro jejich přímé prohlížení, ale je možné přímo z Xfe archivy vytvářet a rozbalovat je. Osobně jsem ale tuto funkci nedokázal nikde najít.

Pokud jde o ovládací prvky, pak je možné si nastavit, jaké panely nástrojů chcete vidět a jaké nikoli, takže si můžete optimalizovat velikost pracovní plochy podle vlastních potřeb. Aplikace nabízí také snadný přístup k cestě vedoucí k danému adresáři, takže se můžete snadno a rychle vracet.

Zajímavé je postavení terminálu mimo samotný prohlížeč – terminál je sice možné spustit, ale otevře se v samostatném okně. Jistou náhradou je nástroj s názvem spustit příkaz, ale je otázkou, zda to bude náročnějším uživatelům dostačovat. Mezi užitečné funkce patří také možnost rychlého odpojení či připojení svazku souborů. Nechybí ani nástroje na tvorbu výběrů nebo vyhledávání, ale ty již ničím nepřekračují obvyklý rámec.

UX DAy - tip 2

Vzít nebo nechat být?

Osobně se mi projekt Xfe velice líbí a myslím, že pro uživatele, kteří nepotřebují práci s kartami, integrovaného FTP klienta a nepracují příliš často s archivy, jde o správce souborů, kterému je možné vytknout jen máloco. Ocenit je možné také integraci s grafickým prostředím XFCE. Přijde mi také jako dobrý nástroj pro méně náročné a začínající uživatele.

Na druhou stranu má i tento nástroj přes svoji rychlost nedostatky, které mohou být pro řadu uživatelů zcela nepřekonatelné a raději sáhnou po Krusander či například Tux Commanderu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.