Hlavní navigace

Xubuntu 11.10: dokonalý náhradník bez Unity

17. 10. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Před několika dny vyšla nová verze distribuce Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot. Je to v pořadí druhé vydání, které nepoužívá klasický Gnome Panel, ale prostředí Unity. Ne každý uživatel je ale z nových pořádků nadšený a mnozí hledají konzervativnější alternativu. Xubuntu se tak stává ideální volbou.

Minulá verze Ubuntu 11.04 Natty Narwhal přinesla zásadní změnu v používání desktopu – objevilo se prostředí Unity, které bylo dříve určeno pouze pro netbooky. V redakci jsme se shodli na tom, že Unity je docela příjemné a některým uživatelům může skutečně vyhovovat.

Počítačoví uživatelé (a ti linuxoví zvlášť) jsou ale poměrně konzervativní a přestože je Unity dobře přizpůsobitelné, velká část linuxáků mu nepřišla na chuť. Objevil se tedy zajímavý prostor pro alternativy, ke slovu se dostalo například dříve opomíjené Kubuntu s KDE nebo třeba lehké Lubuntu s LXDE.

Pokud se vám tedy nechce používat nové Ubuntu 11.10 s Unity, můžete po nich sáhnout. Velmi dobrou volbou je také Xubuntu, které používá prostředí Xfce. Výhody jsou zřejmé: jedná se o plnohodnotné prostředí postavené nad GTK, je méně náročné než Gnome nebo Unity a vzhledově se konzervativně kloní ke klasickému desktopu.

Začátek bez překvapení

Instalační obraz můžete získat na webu Xubuntu.org, kde jsou k nalezení také nějaké ty informace o instalaci, obsahu média a podobně. Stejně tak existuje lokalizovaný web Xubuntu.cz, pokud potřebujete informace v češtině.

Instalovat je možno klasicky z CD nebo z USB disku. To není žádné překvapení, stejně jako celý instalační proces. Ten je stejný jako u Ubuntu, je poměrně svižný a zvládne ho snad každý, pokud umí číst a přemýšlet nad tím, co se píše. Stejně jako u Ubuntu probíhá kopírování souborů paralelně s tím, jak instalátoru doplňujete informace o časovém pásmu, jazykovém nastavení a uživatelích. To už ale také známe.

Při instalaci jsem rovnou zaškrtl, že chci stáhnout aktualizace (moc jich asi zatím nebylo) a chci i software třetích stran. To se později výrazně projeví na uživatelském zážitku, kdy je vše jednoduše připraveno. Víc se asi o instalaci už napsat nedá.

První novinky

S první novinkou se setkáte hned po prvním startu operačního systému. Vyskočí na vás nový správce přihlášení LightDM. Ten je nově také součástí Ubuntu a dalších derivátů, kromě Kubuntu. Měl by být lehčí a rychlejší než GDM.

Bohužel vzhled LightDM v Xubuntu je výrazně horší než toho v Ubuntu. Tady jde jen o obyčejný dialog, který bychom mohli nazvat slovem „strohý“. Obyčejně pro mě není vzhled aplikací tím nejzásadnějším, ale když jsem viděl, jak to v Ubuntu jde se stejnou aplikací hezky a tady je to vyloženě odfláknuté, má u mě Xubuntu malý černý puntík.

Po přihlášení se už dostanete do prostředí Xfce 4.8.3 se dvěma panely. Ten horní slouží pro seznam spuštěných aplikací, aplikační menu a oznamovací oblast. Ten spodní je větší, připomíná specializované panely jako Cairo Dock, Docky nebo Docky. Obsahuje velké ikony a automaticky se schovává, aby nezabíral vertikální prostor na dnešních širokoúhlých obrazovkách.

Softwarová výbava

Uživatele Xubuntu bude pravděpodobně zajímat především předpřipravená softwarová výbava. Samozřejmě je možné si cokoliv doinstalovat z repositářů na pár kliknutí, ale rodina Ubuntu míří obecně na uživatele začátečníky, kteří jsou rádi, že za ně někdo už nějaké ty programy vybral.

Samozřejmě nechybí Firefox jako hlavní prohlížeč, v tomto případě čerstvá verze 7.0.1. Jelikož jsem při instalaci chtěl i software třetích stran, doinstaloval se automaticky i Flash Player, také v čerstvé verzi 11 (ještě RC). Tato verze už podporuje 64bitové procesory, takže předpokládám, že bude i v 64bitovém Xubuntu.

Na elektronickou poštu je předinstalován Thunderbird. Ten je nově i v Ubuntu, kde nahradil program Evolution, v tomto směru jsou tedy obě varianty *buntu zajedno. Thunderbird je známější a jistě také používanější než Evolution. Na druhou stranu, v dnešní době rozmachu webových e-mailů je to skoro jedno.

Pro komunikaci po IM je v systému klasický Pidgin, Xubuntu nesází na žádné novinky typu Empathy, ale snaží se i v tomto směru být co nejkonzervativ­nější. Pidgin je každopádně dobrá volba, je populární, rozšířený a zvládá mnoho dnešních IM sítí. Navíc je i v Xubuntu pěkně integrovaný do panelu.

Pokud jde o výbavu uživatele fotografa, Xubuntu v základní instalaci zachovává grafický editor Gimp, který z Ubuntu zmizel s verzí 10.04. Kromě něj je k dispozici také jednoduchá prohlížečka gThumb, která zároveň zvládá základní (a nejdůležitější) úpravy jako ořez, rotace, narovnání, odstranění červených očí či úprava barevnosti. Program navíc umí snímky sdílet i na některých webových albech jako Flickr, Facebook či Picasa. Volba gThumb do základního systému se mi moc líbí, pro běžné uživatele bude příjemnější než mocný Gimp s funkcemi, které uživatel nevyužije a jeho ho děsí.

Na hudbu je v Xubuntu program gMusicbrowser, který kromě přehrávání zvládá také organizaci vašich skladeb. Přehrávání mp3 fungovalo hned od startu. Zjevně za to opět může volba při instalaci. Neznalý uživatel tak nemusí řešit příčinu potíží s přehráváním obyčejných „empétrojek“.

Rovněž na video má Xubuntu předinstalovanou aplikaci, která přichází přímo z projektu Xfce a jde o Parole. Je to velmi jednoduchý přehrávač, ale je plně funkční. Při prvním použití jsem s ním měl problém, protože mi místo videa jen zobrazil hlášku „Could not initialise Xv output“. Stačilo ale na řádce napsat

$ parole --xv false

a vše se krásně rozehrálo. Problém zřejmě způsobila grafická karta v testovaném počítači. Po této snadné úpravě nastavení mi Parole přehrál mi vše, co jsem mu podstrčil, včetně internetového streamu ČT24.

K editaci dokumentů a tabulek slouží aplikace Abiword a Gnumeric. Jsou sice jednodušší než programy z LibreOffice, ale ruku na srdce – většině uživatelů budou jejich funkce bohatě stačit. Jedná se o poměrně vyspělé aplikace, už dávno nejde jen o textový editor s možností zapnout tučné písmo.

Jako čistě textový editor (jako Poznámkový blok ve Windows) nově slouží v Xfce program Leafpad, který v systému nahradil dřívější Mousepad. Zajímavá je historie těchto dvou programů. Xfce dříve používalo Mousepad, který byl založený právě na Leafpadu. Jelikož se ale nové verze už přestaly objevovat, vrátilo se Xubuntu k originálnímu Leafpadu.

Poslední novinkou, o které se zmíním, je softwarová klávesnice Onboard. Tu využijete nejen na dotykových obrazovkách všemožných tabletů, ale i na různých kioscích, kam by se mohlo Xubuntu také dostat. Využijí ji i hendikepovaní uživatelé. Příjemné je, že klávesnice obsahuje i všemožné speciální klávesy, dokáže rozbalit i numerický blok a umožní vám definovat si vlastní klávesová makra, která spustíte jedním kliknutím.

Bohužel se mi z klávesnice nepodařilo vyloudit české znaky. Netuším, jestli byla chyba v klávesnici, nebo jsem na to jen nepřišel (což by svědčilo o uživatelské nepřívětivosti), ale i když jsem pomocí levého controlu byl schopen české rozložení zobrazit, písmena s diakritikou nereagovala na kliknutí a nic nenapsala.

Kdyby něco chybělo

Samozřejmě to není zdaleka úplný výčet všech aplikací, které po instalaci v Xubuntu najdete. K dispozici je správce souborů Thunar, pár her, software pro skenování, oblíbený BitTorrent klient Transmission, IRC klient XChat, kalendář, slovníky, vypalovací software a další drobnosti.

Pochopitelně není problém cokoliv doinstalovat či nahradit nepoužívanou aplikaci jinou alternativou. Xubuntu využívá standardní repositáře Ubuntu, takže není problém během pár kliknutí přijít třeba k chybějícím LibreOffice (dří­ve OpenOffice.org).

Příjemné je, že na rozdíl od Ubuntu naleznete v Xubuntu stále ještě správce balíčků Synaptic, který je pro mnohé uživatele příjemnější volbou než nové Ubuntu Software Center. To naleznete v Xubuntu samozřejmě také, ale máte jednoduchou možnost volby. Stačí si v menu vybrat, který klikací balíčkovač vám vyhovuje více.

root_podpora

Xubuntu: nový člen rodiny

S Xubuntu mám zkušenosti už od minulé verze 11.04 a jsem velmi spokojen. Začal jsem jej instalovat uživatelům kolem sebe a ti se s ním rychle sžili, protože jim připadá známější a přehlednější než Unity.

Protože Xfce silně připomíná klasické Gnome (vždyť je také GTK), někteří uživatelé si ani nevšimli, že se jim změnilo desktopové prostředí. Aplikace jsou na svém místě, panely přibližně taky a i správce balíčků je ten, kterého používali dodnes. Po doinstalaci několika programů (tam VLC, tamhle Chrome, tady Picasa) Xubuntu zapadlo do rodiny, jako by tam vždycky patřilo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.