Hlavní navigace

Internetové nákupy pokračují – Yahoo kupuje Geocities!

28. 1. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle dobře informovaných zdrojů se chystá další velký obchod na Internetu – Yahoo chce získat populární free hosting server (umístění stránek zdarma) Geocities.

Podle finančních analytiků má nyní Geocities hodnotu zhruba 2.4 miliardy dolarů. Případná dohoda by spojila vedoucí internetový portál s největší free hostingovou službou. Cosi naznačuje i to, že v obou společnostech drží významný podíl japonský holding Softbank – po 29%. Významný podíl v Geocities drží též firma CMG – 30.9%.
Zpráva přichází pouze týden poté co Yahoo neúspěšně usilovalo o koupi Excitu, ten se však, jak známo, rozhodl pro nabídku AtHome. A ani ve hře o Netscape nebylo Yahoo úspěšné – Netscape dal přednost nabídce AOL. V Yahoo si tedy asi řekli, že do třetice všeho dobrého.
Yahoo-GeoCities kombinace by pokračovala v trendu upevňování pozic mamutích portálů. Připomeňme, že v loňském roce vznikl podobným spojením Go.com (Disney – Infoseek), v listopadu AOL koupila Netscape a minulý týden AtHome koupil Excite.
Podle prosincového čísla Media Metrix figuruje Yahoo na třetím místě mezi největšími servery a Geocities na pátém.
Mluvčí Yahoo se k celé věci odmítl vyjádřit.

A jak jsme na tom u nás doma? Těžko říct. Zatím dochází spíše k větší či menší spolupráci mezi jednotlivými servery. Někteří se chlubí, že právě oni jsou ten jediný a pravý český portál, ale po pravdě řečeno na to nemají ani v nejfantastičtějším snu. Naopak ten, kdo o sobě nevytrubuje tyto zvěsti, má podle mě největší šanci se portálem stát. Ti bystřejší již pochopili o kom je řeč. Ano samozřejmě o Seznamu. Ten jediný má zřejmě prozatím šanci být portálem. Má totiž to hlavní – NÁVŠTĚVNOST. A samozřejmě i obsah: má katalog, má zpravodaj, má e-mail, má (stále nefunkční) shop, takže k portálu mu chybí pouze free hosting. Ti ostatní budou zatím jen paběrkovat a nadále o sobě prohlašovat, že jsou jediný pravý portál.
Nákupů podobných těm za velkou louží se asi jen tak nedočkáme. Zatím si nedovedu představit, že server xyz.cz vytáhne s peněženky 5 miliónů a koupí server abc.cz.
Máte jiný názor nebo tajný typ na český portál? Napište mi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.