Hlavní navigace

Názor k článku Z praxe: šest překážek Linuxu na cestě do malých firem (1/2) od Flasi - Ano, existují firmy, které si přes MSO VBA...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2014 9:04

    Flasi (neregistrovaný)

    Ano, existují firmy, které si přes MSO VBA honí funkčnosti, které by měly mít v informačním systému.
    Některé důvody, proč to tak dělají mohou být velmi nerozumné, jiné naopak velmi rozumné. Je zbytečné tady v téhle diskuzi řešit jejich motivaci a hodnotit jejich počínání. Je zbytečné vše, kromě konstatování, že taková firma na LO natož linux nepřejde.

    Ale i když firma IS má a hodně dat je zpracováno na 2 kliky v tom IS, tak je pořád normální, že potřebuji více volnosti, že s těmi daty chci udělat nějaké jiné harakiri, než minulý měsíc. Chci tam najít jinou souvislost. Chci ty data jinak propojit s jinýmy daty.
    A možná najdu něco zajímavého. A možná ne. A možná na základě toho, co dělám často si potom nechám dodělat funkcionalitu do IS. Anebo se zhrozím kolik by za to dodavatel chtěl a budu to dál dělat v tom excelu. Ale univerzální a silný nástroj pro práci s daty mnoho uživatelů potřebuje. A mnoho ne. Ale je hloupost se tvářit, že existuje jenom triviální použítí tabulkového kalkulátoru a potom jenom hotové institucionali­zované funkce v IS a mezi tím nic.