Hlavní navigace

Z redakční schránky (13. 10. 2005)

13. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat.

Do naší schránky padá velké množství dotazů od čtenářů. Rozhodli jsme se na ně odpovídat nejen soukromě, ale i tímto způsobem, formou článku. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Není ale v našich silách odpovídat na obecné technické dotazy a vyhrazujeme si právo pozměnit text dotazů pro potřeby článku.

Po zařazení odkazu na DigiZone do horní lišty zmizel odkaz na Palmserver. Vím, že je to drobnost, ale užívám tento odkaz.

Nemůžeme vám vysvětlovat podrobnosti, ale bude vám muset stačit vysvětlení, že podpora PalmServeru není v současné době naší prioritou, a proto jsme jej také odstranili z horní lišty na našich ostatních serverech. Bohužel to nešlo jinak.

Ve starší verzi Roota existovala zvláštní verze pro tisk. Už vím, že je to teď řešeno pomocí CSS, ale bohužel to nefunguje tak, jak bych očekával. Když si třeba zobrazíte článek o AJAXu, jsou příklady širší než stránka. Ve staré verzi mi to prohlížeč sám zmenšil, ale teď se to na stránku už nevejde. Co s tím?

Bohužel toto se v kódu webové stránky dost špatně ovlivňuje a je otázkou prohlížeče, jak se s širokou stránkou popere. Ale mám pro vás řešení, pokud používáte Firefox. Můžete si stránku zmenšit ručně, jak potřebujete:

Soubor → Vzhled strany

Snižte měřítko ze 100 % na nižší hodnotu. Tím stránku zmenšíte na potřebnou velikost, aby se celá její šířka vešla na papír. Mně se v případě článku o AJAXu osvědčilo 70 %. Z této hodnoty můžete pro začátek vycházet.

Bylo by možné zařídit, aby při čtení nových názorů ke článkům tyto názory začínaly od levého kraje? V současné době jsou odsazené v závislosti na předchozích, již dříve přečtených (a proto nyní nezobrazených) názorů v threadu, což je matoucí. Někdy se stává, že se nové zprávy z jednotlivých větví toho samého threadu zobrazí naformátované odsazováním pod sebou, jako by to byla ta samá větev …

Problém s takovým řešením je v tom, že byste pak nepoznal, jestli je to první příspěvek v threadu, nebo nad ním něco dalšího je. Pokud si nejste jistý threadem, máte vždy možnost u všech příspěvků klepnout na „zobrazit celé vlákno“ a můžete se zorientovat.

Kdyby všechny příspěvky, které jsou v danou chvíli zobrazeny jako první z threadu (předchozí jste už četl), začínaly vlevo, nic by se tím stejně nezměnilo. Pokud jsou dva nesouvisející příspěvky na jedné úrovni teď, byly by i poté, jen víc vlevo.

Dobrý den, při čtení Root.cz na mě vyskočila reklama na Windows. Asi vám přišla z nějakého výměnného systému. Můžete to určitě reklamovat.

Ať se nám to líbí, nebo ne, s Microsoftem spolupracuje naše reklamní oddělení. Microsoft má pravděpodobně pocit, že mu reklama u nás něco přináší. V každém případě nám přináší finance, které jsou potřeba pro provoz takto velkého portálu.

Chápu, že to mnoha lidem leží v žaludku, ale je to jen obchodní spolupráce. Nikdo nas nenutí (ani bychom se nedali) je nějak protežovat nebo bránit v obsahu. Jak řekl Pepa Hajas z Rádia AKROPOLIS: „Ty peníze na sobě mají Palackého a ne Billa”. Doufám, ze to budete brát podobně.

Existuje někde ještě textová verze vašeho webu, která byla určena pro AvantGO a dříve fungovala na www.root.cz/win/av­go_index.php4?

Textovou verzi získáte tak, že nebudete ve svém prohlížeči načítat CSS. Staré exporty byly zrušeny, protože nebylo v našich silách je dále udržovat. Koncept HTML + CSS navíc naprosto vyhovuje všem moderním prohlížečům.

Když se přihlásím na Roota, po nějaké době mě to zase samo odhlásí. Stává se to samo a taky po každém zavření prohlížeče. Nahoře to pak píše „nepřihlášen”. Proč se to děje?

Jedná se o bezpečnostní opatření, které běžně používají nejen webmaily a bankovní aplikace. Po 30 minutách nečinnosti dojde k automatickému odhlášení. Jak jste sám vypozoroval, odhlášení proběhne i při zavření prohlížeče.

UX DAy - tip 2

Nedojde ovšem k úplnému odhlášení. Server si zapamatuje váš profil a při další návštěvě dál používá nastavení z vašeho profilu. Bez přihlášení ovšem nemůžete nic měnit, ani psát příspěvky.

Stejný uživatelský systém používají i ostatní servery z portfolia Internet Info s.r.o., a proto se i stejně odhlašují. Výhodou pro vás je, že přihlášení i profil jsou platné pro všechny z nich (najdete je nahoře v proužku).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.