Hlavní navigace

Z redakční schránky (18. 8. 2008)

18. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Root.cz, neváhejte nám napsat. Dnes o manuálových stránkách, telefonu Neo FreeRunner, názorech pod články a diskusích.

Martin J.: Bylo by možno přidat k manuálovým stránkám vyhledávací políčko nad zobrazenou stránku? Ano, je tam sice globální v pravém sloupci, ale to je nastaveno na hledání na celém portálu. Dále by nebylo špatné také prolinkovat část „see also“.

Děkujeme za tip, pokusíme se vyhledávání nad stránku přidat. Co se týče prolinkování odkazů na další manuálové stránky, to by mělo fungovat. Například na stránce k mount je ve spodní části vidět řada odkazů na související manuály.

Vladimír J.: Chtěl bych se zeptat, jestli plánujete recenzi Neo FreeRunner se softwarem OpenMoko. Uvažuji o koupi tohoto mobilu, ale vůbec nemám tušení, jestli je vhodný pro běžné užívání. Věřím, že nejsem zdaleka jediný, koho by toto zajímalo.

Recenzi tohoto zařízení skutečně plánujeme a na testy jej budeme mít během září, kdy by také měly vyjít podrobné články zabývající se použitelností tohoto přístroje, jeho hardwarovou i softwarovou stránkou. Vydržte, po prázdninách se dočkáte.

Jiří B.: Gratuluji k vašemu butiku, už jsem si z něj objednal několik různých věcí a jsem velmi spokojen. Co mi ještě chybí, je nějaký pěkný linuxový hrnek do práce. Hledal jsem po internetu a nikde nic nenašel. Nepřipravujete něco podobného?

Potěším vás: právě u dodavatelů vybíráme vhodné zboží, které necháme potisknout. Určitě se proto svého hrníčku dočkáte, jen ještě budete muset chvíli počkat. Určitě sledujte zprávičky a nabídku butiku.

Pavel K.: Mám problém s diskusemi pod články. Když si nechám zobrazit všechny diskuse pod článkem, mnoho z nich je „sbalených“ a já musím ručně klikat na odkaz Zobrazit. Můžu nějak automaticky zobrazit všechny příspěvky?

To, zda se příspěvek zobrazí či nikoliv, záleží na nastavení minimální kvality, která vás zajímá. Tuto hodnotu můžete nastavit v uživatelském profilu – je tam položka „Zobrazovat pouze názory s kvalitou minimálně“. Kvalita každého příspěvku závisí na auře pisatele a konkrétním hodnocení příspěvku. Pokud si jako prahovou hranici nastavíte jedničku, systém vám bude automaticky ukazovat naprosto všechny příspěvky – i ty nekvalitní.

František K.: Nevím co se stalo, ale zaznamenal jsem velký pokles aury. Jedná se o nárazový pokles, všiml jsem si, že i ostatní uživatelé mají najednou nižší auru. Co se stalo?

Na serveru je nová verze uživatelského systému, se kterou se dostala ven i nová úprava aury. Starší varianta totiž kladla příliš velký důraz na kvantitu příspěvků, takže hypoteticky stačilo napsat hodně nesmyslů a pokud nebyly hodnoceny dostatečně často, mohli jste si tak uměle vyhnat auru nahoru. Naopak člověk, který psal méně často, ale kvalitně, byl tímto penalizován. Upravil se proto algoritmus výpočtu a to změnilo výsledky. Změna se dotkla v podstatě všech uživatelů, některých více a jiných méně. Aura by teď ale měla lépe odrážet kvalitu autora.

Ivan P.: Do diskuse jsem přidal svůj dotaz, ale tomu se po chvíli změnil název a přepsaly se i nálepky. Předpokládám, že to změnili administrátoři diskusí, proč ale?

Máte pravdu, hlídáme nově vkládané diskuse a opravujeme jejich názvy i nálepky. Občas se nám totiž stane, že někdo založí diskusi s nevhodným názvem jako „Pomoc!“ nebo „Router problém“. My pak zvolíme rozumnější název, který lépe odpovídá dotazu a má tak větší šanci, že si jej někdo všimne. Stejná je i situace u nálepek, podle kterých se diskuse třídí a vyhledávají. Nejčastěji zadavatelé nálepek zapomenou položky oddělit mezerou a diskuse má jednu velkou nálepku „síť problém router Apache“, kterou musíme upravit a rozdělit.

root_podpora

Zdeněk S.: Na titulní stránce blogů je sekce „Nejdiskutova­nější“, ale některé blogposty, které jsou hodně diskutované, se zde neobjevují. Je to chyba?

V současné době se v žebříčku objevují blogy, které mají celkově nejvíc reakcí a navíc poslední reakce musí být novější než 30 dní. Brzy ale budeme žebříček předělávat tak, že se budou sčítat všechny reakce novější než 30 dní bez ohledu na celkový počet reakcí pod postem. V žebříčku tedy již nebudou „nejdiskutovanější blogy za libovolnou dobu, pod kterými je alespoň jeden aktuální komentář“, ale „blogy, které byly za posledních 30 dni nejvíce komentovány“. V obou případech ale nezáleží na stáří samotného blogpostu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.