Hlavní navigace

Z redakční schránky (25. 3. 2009)

25. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Root.cz, neváhejte nám napsat. Dnes o formátování názorů, auře, schvalování blogů, spamu a komiksech.

Jan P.: Když se do diskuze vloží něco z Linuxu s ukončením řádků LF (čili ne CR LF jako ve Windows), tak se článek v diskuzi nezobrazí se zalomením řádků. Je to jednoznačně takový malý bug. Bylo by dobré, kdyby to vývojáři opravili.

Náš diskusní systém automaticky rozeznává, zda píšete HTML nebo čistý text. Pokud nepoužijete žádný tag, zůstane v textu zachováno řádkování, které jste sám ručně provedl. V opačném případě (tedy detekci HTML) se vše chová podle tagů a lámání řádek je na vás. Stačí obalit odstavce pomocí <p> a </p>.

V tomto případě byl do diskuse vkládán kód a byl použit nevhodný tag <code>. Ten je určen pro řádkové označení kódu v odstavci. Tento tag nezohledňuje lámání řádků. Pro blokový kód je třeba použít <pre>. Nejedná se tedy o bug, ale o vlastnost HTML.

Mimochodem pod diskusí je tlačítko „Náhled“, díky kterému je možno předem zkontrolovat, zda se vše zobrazí tak, jak si při zadávání představujete.

Jan D.: Založil som si na Roote blog. Potom som si tam v administrácii blogu dal „Publikovat“ a tam napísal teda text. Ten som uložil a dal publikovať. Je „odpublikovaný“, ale keď na Roote dám hore „Blogy“, nikde tam ten môj príspevok nieje. Niečo som v tej administrácii nastavil zle, alebo kde je chyba?

Každý blog se u nás ručně schvaluje, aby mohl být publikován veřejně (RSS, titulní strana a podobně). Snažíme se tím bránit pubertálním blogískům o koních a dalšímu obsahu, který do odborných blogů nepatří. Váš blog byl právě schválen a můžete vesele pokračovat v jeho psaní.

Petr S.: Tak jsem zabrousil na „nejdiskutovanější blogy“ a na prvním místě byl tento… Překvapilo mě, proč je v diskuzi tolik příspěvků. Koukl jsem na příspěvky a bylo mi to jasné – 400 spamů. Nechtěli byste na blogy zavést nějaký filtr proti robotům?

V našem blogovacím systému je antispamový filtr k dispozici, ale každý bloger si ho musí sám ručně zapnout v nastavení. O konkrétní blog, na který jste upozornil, jsme se postarali, promazali všechny spamy a aktivovali filtr. V tomto případě už by se problémy neměly objevit.

Erik T.: Bylo by možno zřídit nějakou nálepku pro komiks? Špatně se mi dohledávají starší díly.

Takové propojení existuje od začátku. Starší komiksy, které pro nás v letech 2005 a 2006 připravovali Jojin&HedgeHog jsou v seriálu Komiks Čeněk a Karel. Novější komiksy jsou v seriálu Komiks. V těchto dvou seriálech tedy naleznete všechny komiksy, které jsme za čtyři roky vydali.

root_podpora

Martin K.: Opět mám nepříjemný problém s aurou. Před pár dny jsem ji měl těsně nad padesátkou a během velmi krátké doby se mi propadla na nulu. Proč se to stalo? Dělám něco špatně?

Neděláte špatně zřejmě vůbec nic. Bohužel vlastností aktuální implementace naší aury je, že časem „vyprchává“. Do jejího hodnocení se totiž započítávají jen reakce pod stovkou posledních článků a zpráviček. Pokud se v tomto rozsahu názorů nenacházejí alespoň tři reakce od vás, automaticky se vám aura vynuluje. Toto chování samozřejmě není ideální a pracujeme na novém řešení, které tento problém eliminuje. Pokud vás zajímá aura více, přečtěte si podrobné vysvětlení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.