Hlavní navigace

Za stahování jednodušší...

23. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Asi každý z nás už někdy zažil ten pocit bezmoci a vzteku, když stahujete něco opravdu velikého a pár desítek bajtů před koncem vám náhle spadne spojení. Rovněž jste asi již slyšeli o programech jako je GetRight a nebo Go!zilla, jejichž cílem je zabránit podobným prudkým výkyvům vašeho krevního tlaku. Otázka však zní, existuje něco podobného i pro Linux?

Samozřejmě, že existuje. Program, o kterém je tento článek se jmenuje KGet (momentálně ve verzi 0.6) a pokud se podle názvu domníváte, že je určen pro KDE, nemýlíte se. Za zmínku určitě stojí, že autorem programu je Slovák Matěj Koss. Rozhodl jsem se KGet vyzkoušet a o své zkušenosti se teď s vámi podělím.

Nejdříve si řekněme, co vůbec program tohoto typu dělá. Je to v podstatě velmi jednoduché. Utilitky jako je KGet nebo GetRight jsou vlastně takovými downloadovacími managery – vy si zvolíte co stáhnout a kam to uložit a program se postará o vše ostatní. Hlavní výhodou oproti prohlížeči je využití funkcí protokolů FTP a HTTP, které umožňují pokračovat v přerušeném přenosu. Pokud tedy například spadne spojení, program se hned jak to půjde pokusí navázat a stáhnout pouze chybějící část. K tomu je ovšem potřeba, aby tuto funkci podporoval i server, z něhož soubor táhnete, ale naštěstí je to už dnes poměrně běžné.
Samozřejmě, že jako všude i v tomto oboru vládne konkurence a tak nezůstává pouze u této funkce, ale vymýšlejí se další a další vymoženosti. Co tedy konkrétně nabízí dnes recenzovaný program?

KGet si zřejmě vzal za vzor GetRight, jehož nápadně svým vzhledem připomíná, jak se můžete přesvědčit na tomto obrázku:

KGet, obrázek 1hlavní okno KGetu a dialog s dotazem na pokračování downloadu


Není to však nijak na škodu, protože se jedná o účelné a praktické prostředí. Na každém řádku je jeden stahovaný soubor a hned tak vidíte stav stahování (probíhá, pozastaveno, spojování se serverem…), jméno lokálního souboru, informaci o tom, zda server podporuje navazování, počet pokusů, kolik procent je již staženo, celkovou velikost, rychlost v KB za sekundu, zbývající čas a URL stahovaného souboru.
Pro každý soubor si navíc můžete nechat zobrazit samostatný dialog ne nepodobný tomu z prohlížeče:

root_podpora

KGet, obrázek 2hlavní okno KGetu a dialog s informacemi o jednom z probíhajících downloadů



Každý z probíhajících downloadů může být nastaven do třech režimů: queued, scheduled a delayed. Queued znamená, že stahování bude zahájeno hned, pokud není překročen maximální počet konexí (jinak soubor počká ve frontě). Scheduled je režim, který umožňuje spustit stahování ve stanovený čas. Soubor v režimu delayed se pouze přidá do seznamu a stahování musíte zahájit ručně.

Probíhající download může být kdykoliv pozastaven a znovu obnoven, což je užitečné zejména pokud například potřebujete dočasně uvolnit linku a nebo úplně zrušen. Zajímavou funkcí je možnost ukončení spojení po stažení všech souborů, což ocení uživatelé dial-upu, kteří nechtějí čekat, až se všechno stáhne. Povel, který spojení ukončí si můžete sami nastavit (např. na killall -HUP pppd). Podobná funkce umožňuje provést po stažení shutdown počítače.

Užitečná je možnost uložení resp. načtení seznamu souborů ke stažení z disku. Dobré je, že se KGet umí „zaparkovat“ na panel, takže při stahování nepřekáží.

KGet má však i některé záporné vlastnosti. Někdy se podivně ukončuje, když se mu nepodaří spojit s FTP serverem. Navíc trpí stejným neduhem jako některé prohlížeče, který způsobuje chyby ve výpočtu přenosové rychlosti a tím pádem i doby potřebné k přenosu. Jde o to, že když se naváže stahování, KGet načte doposud staženou část z disku rychlostí několika set kilobajtů za vteřinu a bohužel započítá tento údaj do výsledné přenosové rychlosti, což vede k naprosto nesmyslným výsledkům.

Celkově však podle mého názoru jde o vydařený program, který najde využití skoro všude. A ještě poznámka na závěr: verze 0.6 zřejmě potřebuje k běhu KDE 1.1 (stačí pre release). S verzí 1.0 se mi KGet nepodařilo zkompilovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku