Hlavní navigace

Za vybuchující Note 7 mohly dvě různé vady, tvrdí Samsung

29. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

AdSense odstraňuje závadné reklamy po miliónech, Mapy.cz přidávají import tras, platební brány se připravují na EET, Apple další aktivity přesouvá do Irska a Hugo Barra bude šéfovat virtuální realitě ve Facebooku.

Software a hardware

Samsung zveřejnil výsledky vyšetřování týkajícího se výbušného telefonu Note 7, který byl nakonec kompletně stažen z trhu. Společnost odmítla spekulace, že by byla na vině snaha dostat co nejvíc do co nejmenšího těla zařízení. Problém byl skutečně v bateriích a na svědomí ho měly dvě různé vady. Baterie od samotného Samsungu, resp. jeho dceřiné společnosti, zkratovaly kvůli samovolné deformaci v rohu baterie. V bateriích od společnosti Amperech Technology také docházelo ke zkratu, ale z toho důvodu, že se narušila vrstva oddělující různé části baterie. V některých bateriích dokonce část vrstvy úplně chyběla. Teď se Samsung samozřejmě dušuje, že každou baterii bude ještě mnohem pečlivěji testovat.

Internet a web

Reklamní systém AdSense zaplavují reklamy porušující jeho pravidla. Takové se Google samozřejmě snaží odstraňovat, ale je to pořádná fuška. V minulém roce odstranil na 1,7 miliardy takových reklam, drtivou většinu pomocí automatického systému. Oproti roku 2015 je to cca dvojnásobný nárůst. Alarmující je také nárůst reklam, které se snaží uživatele nějak oklamat, aby kliknul (typicky různá varování o virech apod.). Jejich počet vzrostl osminásobně. Téměř milión reklam potom šířil malware. Kvůli opakovaným prohřeškům bylo zablokováno šest tisíc účtů. V minulém roce také Google zakázal reklamu na další typ produktů, a to na rychlé půjčky s vysokým RPSN (z etických důvodů).

Vyhledávač DuckDuckGo, který klade velký důraz na soukromí, se pochlubil statistikami používání. Koncem minulého roku překročil hranici 10 miliard hledání a nedávno dosáhl na rekordních 14 miliónů hledání denně. Vyhledávači se celkově daří a od roku 2013 konzistentně roste. Tehdy se počet hledání za den pohyboval jen kolem 2 miliónů. Ve srovnání s velkými vyhledávači stále jde o kapku v moři, např. Google za den zpracuje cca 300× více dotazů. V každém případě je pozitivní, že existují nezávislé a docela použitelné alternativy. Přihlédneme-li k tomu, jak malá firma DuckDuckGo je (cca 20 zaměstnanců, rozpočet v jednotkách miliónů dolarů), jde o úctyhodný výsledek.

Mapy.cz od Seznamu asi globálně konkurovat nemohou, tak se snaží zaujmout lokálními vychytávkami. A to se službě daří. Udržuje aktuální informace o lyžařských i sáňkařských dráhách, pokryla zobrazením Panorama (obdoba StreetView) další města a co je nejlepší, přidala také podporu formátu GPX. Pokud neznáte, tak jde o obecný formát pro sdílení tras, které jsou zaznamenány podle GPS souřadnic. GPX je možné exportovat z řady aplikací a importovat do Mapy.cz. Aktualizace mobilní aplikace pak přidala např. možnost sdílet informace mezi uživateli, právě včetně tras.

Byznys, politika, právo

Ve Velké Británii se připravuje velký pirátský soud a hrát roli v něm bude i multimediální centrum Kodi. Prodejce Brian Thompson je obviněn z toho, že prodával zařízení, které měla umožňovat obejití ochrany autorských práv. Byly to právě hardwarové přehrávače s Kodi. Software ovšem nebyl v základní verzi, ale byl vybaven různými doplňky pro sledování obsahu z neoficiálních, chcete-li nelegálních, zdrojů. Thompson však není jediným prodejcem takových krabiček, prodávají se celkem běžně. Soudní jednání začne v květnu a zřejmě bude mít velký dopad na to, kam se stanoví hranice napomáhání porušování autorských práv. Prodejce trvá na své nevině.

Elektronická evidence tržeb se nakonec má vztahovat i na platby přes různé platební brány, což je dost problematické a nikdo pořádně neví, jak to v praxi vyřešit. Jednou z možností se zdá být implementace EET přímo na straně platební brány. Jako první své řešení představila brána GoPay, ale plánují ho i další služby, jak píše Podnikatel.cz. Jde však pouze o lokální platební brány, pro které je český trh zásadní. Zahraniční giganti si z EET na zadek nesednou a problém zřejmě přetrvá. Hlavně menší e-shopy už proto avizují, že nebudou přijímat platby kartou, ale pouze platby převodem z účtu, na které se EET nevztahuje, přestože jde o do značné míry podobné transakce.

EET v podání GoPay

EET v podání GoPay

Apple na začátku února čeká velké stěhování, i když do značné míry jen formální. Řadu svých aktivit přesune z Lucemburska do své mezinárodní centrály v Irsku. Podobné šachování u velkých společností není tak výjimečné, cílem je samozřejmě optimalizovat daňovou povinnost. Do Irska se přesune hlavně část iTunes, pod kterou spadá cca sto zemí. Veškeré prodeje aplikací, hudby, knih nebo filmů z daných zemí (USA mezi nimi nejsou) tedy potečou tudy. Společnost nezviklal ani fakt, že Evropská komise nařídila Irsku, aby od Applu kvůli příliš nízkým daním dodatečně vybrala cca 12 miliard eur. Irsko ani Apple s tím však nesouhlasí a jsou připraveni bránit se soudně.

Hugo Barra, někdejší druhý muž Androidu, po třech letech opouští čínského výrobce Xiaomi. Zakotví ve Facebooku, kde bude mít také hodně velkou roli. Z pozice viceprezidenta pro VR bude dohlížet na všechny aktivity týkající se virtuální reality, a to včetně divize Oculus. Barra podle svých slov ze Xiaomi odchází proto, že se chtěl vrátit domů.

Zajímavosti / telegraficky

Mark Zuckerberg je natolik občansky aktivní, že se začalo spekulovat o tom, zda nechce kandidovat na amerického prezidenta. Odpověď však byla jednoznačná: ne. Alespoň co se týče roku 2020. V budoucnu to asi vyloučit nelze.

VUT v Brně spustilo novou kampaň, jejímž cílem je nalákat ke studiu ženy – Sem patřím. Oproti neslavným kampaním na vysoké školy, kterých se za poslední roky vyrojilo dost, působí aspoň trochu seriózně.

Facebook začal podporovat dvoufaktorovou autentizaci U2F (Universal 2nd Factor) prostřednictvím hardwarových klíčů jako YubiKey.

Překladač Google se v roce 2017 dočká velkého vylepšení překladu, a to díky neuronovým sítím. Sundar Pichai tvrdí, že je to zlepšení srovnatelné s posledními deseti roky vývoje.

Oracle propustil cca tisícovku zaměstnanců, z velké části z pomalu končících projektů SPARC a Solaris.

Filmoví fanatici, radujte se! Aplikace videotéky Netflix pro Android nově umožňuje ukládání filmů a seriálů na SD kartu, takže si na cesty můžete stáhnout dlouhé hodiny zábavy.

UX DAy - tip 2

Na Twitteru tiskového mluvčí amerického prezidenta Trumpa se několikrát objevily kryptické tweety. Zlí jazykové tvrdí, že mluvčí popletl kolonky a omylem zveřejnil hesla.

Všechny nové Chromebooky už budou podporovat spouštění aplikací pro Android, slibuje Google.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.