Hlavní navigace

Názor k článku Zákony ovlivňující kyberprostor a výkon DNS s linuxovým XDP, zápisky z IT20 od BobTheBuilder - Trošku zavádějící. Jediné schůdné řešení je mít připojení od...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2020 7:26

    BobTheBuilder

    Trošku zavádějící.
    Jediné schůdné řešení je mít připojení od providera agnostické: tj. modem nebo media convertor fungující jako bridge a za to si dát své zařízení. Při změně připojení pak nemusím bojovat s technickými potížemi (ještě horší, než xDSL je kabelovka).
    Pak se přejde z ADSL Annex A na Annex B, pak na ADSL2, pak VDSL2, pak VDSL3 - to je 5 změn za nějakých 15 let, a to jsou jen vynucené změny dané technologií. Skutečnost je horší - jen VDSL modemy jsem měl postupně 3, až ten poslední fungoval dostatečně spolehlivě i při delším provozu.
    Původní představa, že by Turris mohl mít xDSL modul, byla lákavá, ale zjevně narazila na realitu - nedosáhnete tak velkých objemů, aby se s vámi někdo vůbec byl ochoten bavit a bude to setrvalý boj s technologiemi.
    Současné řešení CETINu (Terminátor) je mnohem lepší: technologie WAN řeší ISP (který má pod kontrolou obě strany a je jeho odpovědností, aby to fungovalo).