Hlavní navigace

Zařazení DRM do HTML5 bylo schváleno. Chystá se oficiální protest

16. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Největší SSD na světě má kapacitu 50 TB, Google má nového klienta pro úložiště Disk, Windows Insider se rozšiřuje na serverovou verzi systému a John McAfee se dohodl s Intelem na podmínkách používání svého jména.

Software a hardware

Nedávno jsme informovali, že Asus uvedl speciální verze svých grafických karet upravené pro těžení kryptoměn. Teď své portfolio doplňuje základní deskou ASRock H110 Pro BTC+. Ve většině parametrů jde o v celku standardní kousek postavený na oblíbeném čipsetu Intel H110. Rozdíl je hlavně v počtu PCI-E slotů pro připojení grafických karet, kterých je rovnou třináct (jeden ve verzi 3.0). Deska má také kvalitnější zpracování, aby vydržela nepřetržitou zátěž. Cena je celkem příjemných 140 dolarů. Trochu divně však působí BTC v názvu i logo Bitcoinu v propagačních materiálech, protože bitcoiny na GPU už pěknou řádku let těžit nejde, resp. to nedává ekonomický smysl.

Společnost Viking Technology uvedla největší SSD na světě s kapacitou 50 TB. Pro skromnější zákazníky je k dispozici také varianta s poloviční kapacitou. Disk má formát 3,5 palce a flash paměti používají technologii MLC. Úložiště je určeno hlavně pro servery, kam se připojuje přes rozhraní SAS. Spotřeba kolem 16 watů je samozřejmě vyšší než u menších disků, ale při přepočtu na terabajt provoz vyjde mnohem výhodněji. Cenu s množstvím NAND čipů však moc snižovat nejde, takže vysokokapacitní modely vyjdou na mnoho tisíc dolarů. Přesná cena zatím oznámena nebyla.

Google vydal nástroj Backup and Sync, nového klienta pro úložiště Google Disk. Kromě přepracovaného rozhraní asi nejvíc potěší tím, že dovede synchronizovat různé adresáře napříč souborovým systémem, už je není nutné štosovat do jednoho adresáře Google Drive. Backup and Sync je k dispozici pro Windows a macOS, linuxákům Google sdělí pouze toto: “Pro Linux aplikace Disk v současnosti neexistuje. Používejte prosím Disk na webu a mobilních zařízeních.” Je tedy velmi nepravděpodobné, že se Backup and Sync na Linux dostane. Koneckonců známe příběh aplikace Google Drive, která od začátku byla slibována, ale skutek utek.

Google Backup and Sync

Google Backup and Sync

Program Insider, kdy uživatelé Windows mohou testovat vývojové verze systému, se Microsoftu osvědčil. Této možnosti využívají už milióny lidí a Microsoftu to pomáhá vyladit nové verze systému pro finální vydání. Nově se program Insider rozšiřuje také na serverovou verzi systému. Je otázkou, nakolik bude oblíbený zde, protože na serverech logicky dostává přednost stabilita. Uživatelé (správci) tak aspoň dostanou možnost vyzkoušet si různé novinky před finálním vydáním a ostrým nasazením.

Internet a web

Tim Berners-Lee, jakožto šéf World Wide Web Consortium, schválil doplnění standardu HTML5 o podporu DRM, konkrétně Encrypted Media Extensions. Stalo se tak po mnoha letech debat, které rozdělovaly komunitu. A rozdělují ji i nadále. Řada organizací a velkých webových hráčů si myslí, že něco tak z podstaty nesvobodného jako DRM nemá v otevřených standardech co dělat. Několik členů konsorcia už avizovalo, že proti zahrnutí DRM podá protest. Pokud tak učiní alespoň pět procent z celkem 477 členů, přesune se rozhodnutí právě na členy. Nadpoloviční většinou mohou schválení Encrypted Media Extensions zamítnout.

Byznys, politika, právo

Výrobce luxusních mobilních telefonů Vertu se nepodařilo zachránit a skončí v likvidaci. O práci přijde cca dvě stě zaměstnanců. Vertu původně vzniklo jako značka pod Nokií, ale později se oddělilo. V poslední době se firmě jen těžko dařilo držet krok s konkurencí. Telefony za mnoho tisíc dolarů sice mohly být z kvalitní kůže, zlata a dokonce i diamantů, ale co z toho, když technologicky zaostávaly za běžnými telefony za zlomek ceny.

Vertu Signature Touch: poslední kousek od Vertu z roku 2015

Vertu Signature Touch: poslední kousek od Vertu z roku 2015

John McAfee uzavřel mimosoudní dohodu s Intelem týkající se obchodního použití jeho jména. Intel před sedmi roky koupil bezpečnostní firmu McAfee a nelíbilo se mu, že by zakladatel a bývalý majitel firmy své jméno znovu využíval jako značku. Nakonec se strany sporu dohodly na kompromisu, ze kterého má asi větší radost Intel. McAfee své jméno může použít pro propagační účely s výjimkou produktů, které souvisí s (kyber) bezpečností. Co je zásadní, McAfee po sobě nebude moci pojmenovat žádnou další firmu, nehledě na oblast působení.

Zajímavosti / telegraficky

Umělá inteligence od Googlu bude psát články, a to v poměrně ostrém tempu – vychrlí jich 30 tisíc měsíčně. Stále bude zapotřebí lidí, ale ti pouze předají robotovi nejdůležitější informace. Ty zpracuje Natural Language Software a vydá hotový článek. Roboti budou zatím budou psát hlavně menší lokální zprávy, které se často opakují a jejich struktura není nikterak složitá. Už nějakou dobu se roboti využívají k psaní sportovních článků, přesněji článků o průběhu zápasu. Zde bývá k dispozici podrobný záznam událostí, takže teoreticky ani není třeba další zásah člověka.

Téměř všechny kryptoměny v poslední době zaznamenaly významný pokles kurzu. Ethereum se během měsíce dostalo na polovinu své hodnoty, Bitcoin také poklesl na hranici 2000 dolarů.

První Tesla Model 3 je na světě. Půjde o první model elektromobilky, který čeká opravdová sériová výroba a který bude také cenově dostupnější.

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Čtete si podmínky používání služeb? No, asi zbytečná otázka. Jeden poskytovatel Wi-Fi připojení si z tohoto fenoménu vystřelil (doufejme) a uživatelé se nevědomky upsali k tisíci hodin čištění toalet.

root_podpora

Australský premiér se kryptografií nenechá zastrašit. “Matematické zákony jsou sice chvályhodné, ale jediné zákony, které v Austrálii platí, jsou ty australské,” prohlásil k problematice možného zákonného omezení/oslabení šifrování.

Falšování dokumentů 101: pohlídejte si, jak starý je font, který v dokumentech používáte. Jinak se vám to může vymstít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.