Hlavní navigace

Zep's Dreamland: logická arkáda pro malé i velké

20. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Konejšivá atmosféra snů a skrytých přání. Každý ji zajisté známe. Uchylujeme se do ní každičkou noc. Ráno jsem smutní, že ji opouštíme a těšíme se na návrat. Co když ale probuzení z nějakého tajemného důvodu není možné? Bude nás i nadále těšit přítomnost v "ráji"? Kolik nástrah musíme podstoupit, abychom se vrátili?
Zep 1

Zep's Dreamland je logickou arkádovou hrou o obyčejném chlapci jménem Zep, jak ostatně název napovídá, a jeho netradičním dobrodružství. Co se přesně odehrálo? Z dostupných zdrojů alias animovaného příběhu před započetím prvního levelu víme následující.

Zep 2

Jedné poklidné a krásné noci Zep ulehl do své postele a usnul. Tento večer však byl výjimečným, aniž by to tušil. Měl velmi podivný sen. O tom, že je uvězněn v říši snů. I když moc chtěl, nemohl se probudit. Ledaže by snad prošel všemi částmi jeho vlastní fantazie. V zemi Dreamland má Zep zvláštní schopnost, která mu umožňuje stavět bloky, jenž mu pomáhají projít skrze jednotlivá kola. Tuto schopnost získává kontaktem se zemí. Cestováním hlouběji a hlouběji v Zepově mysli odhalujeme další a další překážky a hra nabírá obrátek. Tolik ve zkratce o původu našeho dobrodružství.

Zep 3

Našim úkolem bude v každém kole dojít z výchozí pozice do červeného teleportu. Alespoň zadání je prosté, zbytek nebude. K tomuto účelu budete využívat Zepovy schopnosti stavět bloky. Jak se to dělá? Stačí zmáčknout mezerník a dívat se do toho směru, kde byste si jej přáli. Například, díváte-li se doleva a zmáčknete klávesu, objeví se před vámi blok. Mírný rozdíl je u bloků nahoru a dolů. Stavíte-li horní blok, držíte šipku vzhůru a stisknete mezerník, blok se zrodí pod vámi a vy jste o patro výše. U spodního bloku se pak logicky nepostaví přímo pod vámi (to byste chvíli levitovali), ale dole před vámi.

Naprosto totožným způsobem, jako když krychle tvoříte, je můžete i zrušit, což se hodí hlavně později. Nic není snadné, a tak má tvorba i různá omezení. Jsou jimi například tato: Nelze tvořit na již stvořené kostce ani v tunelu, pokud nestojí na jiném pevném podkladu. Objevují se také červené antibloky. Čistě rudý zamezuje jakoukoliv stavbu, jindy je na něm znak některého z bloků, což znamená, že pouze tento je zakázán. Vše platí jen v případě, že se na červeném poli zrovna nacházíte. Dalším prvkem, kterého budete hojně využívat, jsou tunely a teleporty. Neměl bych opomenout ani drolící se kostky. Jsou označeny prasklinami a jejich zvláštností je, že se po nich dá přejít pouze jednou. Doporučuji si projít tutoriál rozdělený do čtyř částí. Krom toho, že si názorně zkusíte možnosti ovládání, vás pobaví a potěší hlášky samotného Zepa. Každých deset kol se změní prostředí. Začínáte v jeskyni a postupně navštívíte třeba krajinu věčného ledu a sněhu či vesmírnou stanici. Kdo ví, kde skončíte.

Zep 4

My jsme prozatím došli ke zpracování. Grafická stránka hry je velmi líbivá. Důmyslně je uděláno pozadí, které do hry vnáší život. Valnou část totiž strávíte pouhým statickým pozorováním herní plochy. Také zvukový doprovod je vcelku povedený. Lehké melodie neruší, a přece šikovně proříznou bariéru ticha. Ovládání si můžete libovolně změnit. Standardně jej tvoří šipky, mezerník, klávesa S pro uložení pozice, R pro reset kola, M, když si chcete změnit hudbu, a konečně F1 na pořízení obrázku pro rodinu. Hratelnost je vynikající. Nároky na místo jsou zanedbatelně malé. Hru rovněž rozjedete na méně výkonných strojích.

Zep 5

Zep's Dreamland je velmi kvalitní logickou hrou obsahující několik desítek úrovní. Nemáte na výběr volbu obtížností a základní není rozhodně procházka na pár minut. Nejednou se zaseknete a bude trvat, než si povšimnete, kde je osudná chyba ve vašem plánu. Podaří se vám dostat Zepa bezpečně zpět do reálného světa? Nezbývá mi, než vám popřát hodně štěstí a pevné nervy.

root_podpora

„Kdo je Zed?” „Zed je mrtvej, lásko. Je mrtvej.”

Ale Zep má ještě šanci, tak neotálejte a pomozte mu.

Instalace je rozhodně jednodušší než samotná hra. Ze stránek projektu si stačí stáhnout asi 5,5 MB velký archiv, rozbalit a spustit binárku ./ZepsDreamland. A aby vás hra neomrzela, až projedete všechny kola můžete si v přibaleném editoru vytvořit vlastní… ( ./ZepsDreamlandEditor)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku