Hlavní navigace

Názor k článku Zettabyte File System: súborový systém budúcnosti od TOTEM - > Prestante s tim FUDem ohledne Sun vs....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2008 17:32

    TOTEM (neregistrovaný)

    > Prestante s tim FUDem ohledne Sun vs. Open source

    Prectete si nejdriv, co je to FUD a v jakem kontextu se pouziva, ano? Potom si jeste jednou prectete co jsem napsal a jak to bylo mysleno. Take byste se mel seznamit s taktikami SUNu a IBM a jejich prinosem pro/pristupem k open source. Nemam cas hadat se na Internetu o trivialitach a vypisovat neschopnym jedincum veci, ktere zna kazdy a jsou snadno dostupne. Zadna mega korporace neudelala pro Linux a OSS vseobecne tolik jako IBM, to je objektivni fakt. Promluvte si s vyvojari.

    Kdybyste muj komentar precetl poradne, usetril byste nam obema spoustu casu. Vetou "proto je taky ZFS licencovano nekompatibilne s cimkoli jinym nez Solaris" byla - kupodivu - myslena nekompatibilita licenci a take fakt, ze SUN si na ZFS patentoval vse do posledni tecky. Tezko to lze napsat srozumitelneji. SUN na rozdil od IBM, ktery ma jeste vetsi patentove portfolio, ty patenty ale nedal open source vyvojarum k dispozici. Takze i kdyz si implementujete ZFS clean room stylem, muzete jen cekat, az SUNu odpadnou i posledni zabrany a bude vyvojare/distributory alt. implementace soudit.

    > Bude jeste dlouho trvat, nez na ext4 bude ulozeno tolik dat, co je v dnesni dobe ulozene na ZFS v enterprise systemech.

    A ma to svuj duvod. Vyvojari nedelaji z uzivatelu betatestery a ext4 oznaci jako stable, az bude stable. Mel byste vedet, ze pocet nasazeni nejakeho SW nerika nic o jeho kvalite. Je to jen o tom, ze SUN svuj fs tlaci za kazdou cenu. Dukaz: jeste nedavno (Solaris 9-10, tj. rok 2007!!!) ani vlastni OS SUNu nemel uplnou podporu pro ZFS. Nesel pouzit jako boot/root fs. Instalator ho nepodporoval (az do nedavneho update desitky). Pokud byl nasazeny v zone, system nebylo mozne upgradovat, jedine reinstalovat. To je jen ukazka nejvetsich problemu, co sam Solaris mel. Do dneska neni ZFS na Solarisu 100% integrovane!

    Tomu vy rikate OK pristup? Takhle to vypada pri zarazeni stabilni komponenty do OS? Vlastne ano, ve svete SUNu na tom neni nic divneho. Jestli je neco kravina, tak jedine vase cela odpoved. SUN v enterprise, haha. Jiste, Solarisu je jeste dost, ale v kritickych a high-end implementacich (high-end ve svetovem meritku, viz nejostrejsi systemy bank a automobilek) je Solaris historie! Netvrdim, ze se tam nenajde, ale kdyz ano, vzdy jen jako mene dulezity prvek - weby, gatewaye, obsluzne aplikace. Vyjimecne databaze. Do ted nema virtualizaci srovnatelnou s IBM a to vam potvrdi i zaryti SUNaci, pritom dynamicke partitiony (virt. systemy) jsou v mistech o nichz mluvim uz dlouha leta nasazenym a overenym standardem.