Hlavní navigace

Názor k článku Zpracování obrazu analogovým počítačem – mozkem od Ondrej Nemecek - Myslím, že se autor dotýká dvou zajímavých skutečností. Za...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2012 11:09

    Ondrej Nemecek

    Myslím, že se autor dotýká dvou zajímavých skutečností.

    Za prvé: Nástroj zkoumání do značné míry ovlivňuje, k jakým závěrům dojdu. Je zákonité, že pokud ke zkoumání lidského vnímání používám počítač, dospěju časem k závěru, že se mozek podobá počítači. Je to velmi sugestivní - stačí, aby se mi povedlo lidské vnímání počítačem trochu nasimulovat. Nejsem si jist, zda si toto autor uvědomuje.

    Za druhé: Nástroj zkoumání reálně ovlivňuje toho, kdo jej používá. Čili pokud budu používat počítač, začnu se mu sám trochu podobat. Programátoří si mohou například všimnout, jak se jejich myšlení algoritmizuje. Toto autor reflektuje, když popisuje, jak se mu vlivem experimentů změnilo vnímání.

    Klíčové je si uvědomit, že v obou případech docházík redukci - v přápadě prvním k redukcionalis­tickému popisu skutečnosti a v případě k redukci vlastních schopností (jednostrannost).

    Problém současného poznání je v tom, že tato redukce není reflektována. Redukované poznání a redukované schopnosti jsou považovány za vše, k čemu lze dospět. Nicméně je na každém, co na sebe nechá působit a jaké redukci se podrobí.