Hlavní navigace

Názor k článku Zpracování obrazu analogovým počítačem – mozkem od Ondrej Nemecek - Rád bych tedy připomněl že i "stroj" umí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2012 19:01

    Ondrej Nemecek

    Rád bych tedy připomněl že i "stroj" umí generovat výstupy na základě (m.j.) lidského vstupu (...)

    Ano, naprosto souhlasím. Ostatně uvedl jsem, že dokážeme lidské procesy simulovat, nikoli však reprodukovat. Vstupy a výstupy budou stejné, ale nepůjde o člověka. Tvrdím totiž, že člověk a stroj patří do jiné říše - a ačkoli může člověk klesnout na úroveň stroje nebo se může pokoušet vyzvednout stroj na lidskou úroveň, přesto nebude stroj a člověk to samé.

    Tolik tvrzení. Jaké jsou důkazy? Především stroje vytvořil člověk, nikoli naopak. Za druhé mohu pozorovat, jaké děje ve společnosti jsou více strojové a jaké jsou více lidské a posoudit, které z nich považuji za hodné člověka. To bude pochopitelně zhodocení vycházející z mého subjektu a z mého subjektivního chápání světa. Tím se dostávám k třetímu a nejdůležitějšímu aspektu této věci: Jde zároveň o věc osobního rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že každý člověk spoluvytváří, co člověk vlastně je (aspekt svobody člověka), mohu se čistě individuálně rozhodnout, že nechci v sobě vytvářet člověka, který je strojem. Pak se stávám sám důkazem.