Hlavní navigace

Názor k článku Způsob vývoje operačního systému FreeBSD od jura - Předem podotýkám, že toto nepíšu z nějaké zahořklosti,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2004 2:34

    jura (neregistrovaný)

    Předem podotýkám, že toto nepíšu z nějaké zahořklosti, ale když před 15 lety nic jiného než komerční BSD nebylo, tak jsem vyvíjel SW i na BSD (aspon do té doby, než ke mě přišel v roce 1992 linux). Všem 3 současným BSD klonům vytýkám následující "drobnosti", které mají společný původ právě v centrálním vývoji.

    - vývoj řízený core teamem je "příliš stabilní" (rozuměj ustrnulý) a nepřináší sice překvapení jako třeba ladění problémů s VM i ve stabilních releasech, ale konkrétně FreeBSD mě před pár lety dost zklamalo během vyhodnocování vhodného OS pro jeden projekt pro jeho nízké výkonové parametry kde téměř všechna IPC byla na polovičních hodnotách oproti Linuxu (2.2.x) a zaostávala dokonce i za komerčním Solarisem x86 (tehdy čerstvé r.7).

    - "open source" vývoj má právě jako vedlejší efekt tu skutečnost, že se ověří napřed spousta řešení, než se vybere to, které je nejlepší. Toto není schopen suplovat žádný core team, i kdyby byl složen z těch nejskušenějších vývojářů.

    - NEotevřený model vývoje OS je černou můrou vývojáře SW. Vývoj libc současně s kernelem vede k tomu, že specifikace od různých interfejsů jsou těžko dostupné a méně exaktní právě v detailech.

    - Disribuce kernelu, libc a utilit je tak svázána do jednotlivých releases, základní systém není rozčleněn do menších přehlednějších balíčků a dostupnost zdrojových kódů je potlačena natolik, že z BSD nejde udělat nijak jednoduše embeded instalaci.

    ....závěr článku mě dostal na kolena. Nemohl jsem si nevzpomnět na svědky jehovovy kde centrála bdí nad jednotným výkladem bible. Toto paradigma vyhovuje většinou jen narušeným jedincům, ale mě spíš děsí. Mockrát předem děkuji, ale tohle raději NE!!!