Hlavní navigace

Názor ke zprávičce 5 důvodů proč nepoužívat Linux od Elvis - Je pravda, že možná přeceňuji (z čiré neznalosti)...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 8. 2005 18:02

    Elvis (neregistrovaný)
    Je pravda, že možná přeceňuji (z čiré neznalosti) nenáročnost instalace MS Windows. Poslední verze, s kterou jsem měl co do činění, jsou Windows 95, které legálně vlastním, instaloval jsem je před spoustou let, od té doby jakž takž běží a já nemám odvahu do nich jakkoli zasahovat.

    Nechci se hádat, protože každý máme různé zkušenosti. Moje poslední se týká upgrade mandraku na (teď už) mandrivu a musím říci, že nehorázné vychloubání, že jde o uživatelsky nejpřátelštější distribuci, mi nepřipadalo na místě. Nechci se babrat v detailech. Ve skutečnosti je asi upgrade náročnější než nová instalace, jenže mě se nechtělo dumpovat všechny databáze, zálohovat je a tak dál, když přece "upgrade bude tak snadné a zvládla by ho i moje počítačově negramotná žena". Nebylo to bohužel tak.

    Hlavní problém je ale v něčem jiném. Zatímco uživatelé MS Windows si většinou koupí počítač s předinstalovaným OS, linux si člověk instaluje sám. Já osobně jsem si přesně z tohoto důvodu současný počítač koupil u orange and greene, kde mi "nainstalovali" mandrake -- a to takovým způsobem, že jsem (s jedním kamarádem odborníkem) strávil několik dní tím, že jsem se pokoušel uvést počítač do provozuschopného stavu.

    Jasně, také se mi několikrát stalo, že jsem linux bez problémů nainstaloval a on běžel (se slzou v oku vzpomínám na skvělý RH 7.2, který byl úspěšný skoro všude). Ale už se mi také stalo, a ne jednou, že jsem narazil na větší či menší komplikace.

    Myslím, že lidé, kteří halasně tvrdí, jak je linux bezproblémový, mu dělají medvědí službu. Většina uživatelů se nechce starat o to, co je to vůbec operační systém, zajímají je aplikace. OS by měli nejraději předinstalovaný i s těmi aplikacemi. A linux, včetně velkých distribucí, takový NENÍ.

    Chápejte, já linux používám dlouho. Přečetl jsem si o něm spoustu věcí, dokonce jsem se snad ve škole o něm semestr nebo dva učil. Vím, co je souborový systém, procesy, jádro, umím jádro dokonce překompilovat (ač už jsem to drahně let nedělal), umím trochu programovat, vím, kde jsou které základní konfigurační soubory. Ale spoustu věcí nevím a spousta věcí se pořád mění.

    Počítač mám sice na hraní, ale chci na něm spíš psát texty, než si ladit operační systém. A jsem si téměř jist, že přijde doba, kdy pro mě bude jednodušší si koupit MS Windows, nainstalovat si ViM a TeX do nich a spokojeně žít s vědomím, že šetřím svůj čas i nervy.