Hlavní navigace

Názor ke zprávičce 5 důvodů proč nepoužívat Linux od Elvis - Jenže to je pořád to stejné, co už...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2005 20:26

    Elvis (neregistrovaný)
    Jenže to je pořád to stejné, co už opakuji poněkolikáté.

    Když běžnému uživateli (jako jsem já) někdo linux kvalitně nainstaluje a jednou za půl roku provede nezbytné administrační zásahy, tak je linux jistě vysoce použitelný (samozřejmě s výjimkou neexistujících aplikací). Ale uznejte, že to není dokladem snadné instalace či snadné konfigurovatelnosti.

    Jak jsem uvedl už nejméně ve dvou příspěvcích, velká výhoda MS Windows je v tom, že se prodávají předinstalované. (A psal jsem o své tragické zkušenosti s orange a greene, kde mi MDK předinstalovali hůř, než bych to dokázal sám. -- Což mimochodem svědčí o tom, že většina lidí, kteří si kupují počítač s předinstalovaným linuxem u O&G, si linux smaže a plácnou tam pirátskou verzi MS Windows -- takže instalovaných linuxů je ještě méně, než se předpokládá.) Možná, že máte vy a ostatní mí ideoví odpůrci pravdu a instalace MS Windows je srovnatelně problematická, jako instalace linuxu. Jenže pak je divné, že tolik lidí tvrdí, že si jejich hluchoněmá tchyně nainstalovala gentoo a klávesnice se přitom dotýkala jen nosem a podobné historky.

    A "kompatibilní hardware" pro uživatele prostě znamená, že k některým věcem v linuxu nejsou ovladače. A je jedno, že za to mohou kreténské firmy, které napíšou proprietární drivery do MS Windows a nikomu neřeknou, co ten jejich výrobek vlastně dělá. Jenže opakuji: uživatele to _nezajímá_ a zajímat nemusí. To je pořád dokola jako s tím příkladem o tankování nafty v některém jiném threadu téhle diskuse.

    A nakonec ještě poznámku k několikrát mírně podsunutým náznakům o (ne)legalitě software: já mám svoje Windows 95 poctivě koupené (OEM s počítačem, na kterém běží, takže dodržuji všechny EULA), nemám pod nimi nainstalované MS Office, ale legální free verzi T602 Office, prostě nemám jediný kradený kus software. Hry, které mám, mám koupené (moc jich, pravda, nemám, ale o to méně je hraji). Zato znám "čestné linuxáky", kteří ukradli i chudáka Crossoffice. Takže do těchto vod, prosím, už nezabíhejte (mám na mysli věty "...ukradené sériové číslo..." a podobně). Není to seriózní a netýká se to debaty.