Hlavní navigace

Názor ke zprávičce 8K Association definovala parametry pro 8k TV od KarelE - Jen bych doplnil, že ty testy a doporučení...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2019 12:48

    KarelE

    Jen bych doplnil, že ty testy a doporučení nejsou univerzální. Záleží na tom, co člověk sleduje. Protože podle toho se liší i to, jak to sleduje.

    Filmy jsou příklad toho, kdy divák sleduje celou obrazovku. Většina měření se dělá právě na tenhle "use case". A díky tomu, že je potřeba pohodlně sledovat najednou celou obrazovku, tak to vychází na docela malé rozlišení i úhlopříčku.

    Hry sledují lidé jinak, ostří na menší oblast a zbytek vnímají jen periferním viděním. V tomhle případě má smysl i vyšší rozlišení nebo větší rozměry. S ohledem na počet prodaných konzolí je využití televize na hry docela časté.

    A trochu extrémem je sledování záběrů. To je něco, co dříve moc nebylo, nejblíže k tomu měly přírodopisné dokumenty. Dnes je to ale dostupné, takže na internetu jsou tisíce hodin záběrů z dronů, ponorek apod. Příklad dole. Lidé tohle sledují úplně jinak - dívají se jen na velmi malou část obrazu, která je právě zaujala. Pro tohle platí, že čím vyšší rozlišení a čím větší obrazovka, tím lépe. Lidé si k tomu občas dojdou blíž aby si prohlédli detaily. Řada lidí si pořizuje televizi právě na tohle - mají to na stěně jako kulisu, puštěné klidně celý den. Prostě pohyblivý obraz. Se spotřebou pod 100W to jde. A na filmy pak koukají na notebooku :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=5B9X2PiVUVg
    https://www.youtube.com/watch?v=sb6WlQiaJeM
    https://www.youtube.com/watch?v=UXgm7QIxrDU