Hlavní navigace

Názor ke zprávičce AdaCore a Ferrous Systems budou vyvíjet Rust pro bezpečnostně kritické aplikace od Kroužící orel - Výborně napsáno, ano, vypadá to, že Ada z...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2022 20:58

    Kroužící orel

    Výborně napsáno, ano, vypadá to, že Ada z letectví, námořního průmyslu nebo vlakové a automobilové dopravy jen tak nezmizí, jen ty projekty nejsou zvenku vidět, což je pochopitelné, ale v dnešním stále více otevřeném světě poněkud nedůvěryhodné.

    AdaCore je komerční firma, která musí vydělávat, proto její model chápu - i GNAT Studio uvádí oficiální podporu pro C a C++, souhlasím, že se jedná o pragmatické rozhodnutí a osobně bych v dnešní době nejednal jinak.

    Pokud vývojáři z této společnosti přispívají do gcc-ada, tím lépe, mimochodem moc se těším na další verzi GNAT Studia, už je opravdu nejvyšší čas zbavit se Pythonu 2 a přejít na aktuální verzi.

    Hmm, takže stmelení Ady a Sparku s Rustem je možná jediné rozumné řešení, to sedí. Je to začarovaný kruh, nový projekt v Adě je problematický pro naprostý nedostatek vývojářů, kteří zase nemají motivaci jazyk se učit (mimo jiné kvůli některým mýtům, které postupem času naštěstí mizí, má-li člověk motivaci si je ověřit).

    O to raději se do studia Ady/Sparku a nakonec Rustu pustím, musím si přečíst nebo vyslechnout pár názorů a zkušeností, abych motivaci opravdu měl (a nemusel se do nekonečna vracet k Pythonu, který uznávám stejně jako všechny ostatní jazyky, ale nijak zvlášť mi nesedí, to holt máme každý jinak).