Hlavní navigace

Názor ke zprávičce AJAX patent v aukci od Lael Ophir - Samozřejmě bych mohl uvést patenty, které se týkají...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2008 10:25

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Samozřejmě bych mohl uvést patenty, které se týkají MP3 a MPEG2/4.

    Investice do zařízení není jedinou investicí. Lidské zdroje jsou typicky také velmi drahé.

    To, že se nějaké techniky komerčně používaly, neznamená, že jsou patentované (nrbo patentovatelné). Navíc já dnes také za pár víkendů dokážu přijít na to, jak vyrobit žárovku (jednu; výrobní proces by byl jiný oříšek). Přijít na to jako první, tedy před rokem 1879, bylo by to jistě terno. Dnes dokáže žárovku vyrobit každý, kdo má průměrné technické vzdělání, laboratoř, a pár lidí. Podobně pokud dnes vymyslíte, jak indexovat vícerozměrná data, není to big deal.

    "Jediný pravý" MP3 kodek od Frauenhoferů je v každé instalaci Windows, takže dávno vyhrál. LAME může a nemusí mít lepší kvalitu zvuku (nevím o žádném skutečně prokazatelném testování), každopádně MP3 je ohledně dalšího rozvoje již mrtvá technologie. Patenty použité u MP3 ne; ty budou sypat peníze ještě nějakou dobu.

    Matematika sama o sobě patentovatelná není, protože se výsledek považuje za objev, nikoliv vynález.


    United States Patent and Trademark Office tvrdí: "a claim drawn to subject matter otherwise statutory does not become nonstatutory simply because it uses a mathematical formula, computer program, or digital computer" and a claim is patentable if is contains "a mathematical formula [and] implements or applies the formula in a structure or process which, when considered as a whole, is performing a function which the patent laws were designed to protect". Evropské právo se na to dívá podobně. Programy pro počítače samy o sobě patentovat nelze, ale: any invention which makes a non-obvious "technical contribution" or solves a "technical problem" in a non-obvious way is patentable even if that technical problem is solved by running a computer program.

    Ono je to logické, protože jinak bychom došli do fáze, kdy je možné patentovat řídící jednotku motoru, ale pouze pokud by neobsahovala počítačový program :)