Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Amazon také zablokoval domain fronting, následuje příkladu Google od Miroslav Šilhavý - Není nelegální a tudíž po nikom úřady nemohou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2018 16:38

    Miroslav Šilhavý

    Není nelegální a tudíž po nikom úřady nemohou chtít podat vysvětlení. Tečka.

    Asi nejpříměji to říká správní řád (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500) v § 137:
    Vysvětlení
    (1) K prověření oznámení, ostatních podnětů a vlastních zjištění, která by mohla být důvodem k zahájení řízení z moci úřední, opatřuje správní orgán nezbytná vysvětlení. Správní orgán dále opatřuje vysvětlení potřebná k určení předpokládaného rozsahu podkladů pro rozhodnutí, stanoví-li tak zvláštní zákon. (...)
    (2) Každý je povinen podat správnímu orgánu vysvětlení podle odstavce 1. Tomu, kdo bezdůvodně odepře podat vysvětlení, může správní orgán uložit pořádkovou pokutu (§ 62) až do výše 5 000 Kč.

    Jako lex specialis je pak daňový řád (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-280), § 79:
    Vysvětlení
    (1) Správce daně v rámci vyhledávací činnosti opatřuje nezbytná vysvětlení k prověření skutečností rozhodných pro naplnění cíle správy daní, pokud tyto skutečnosti nelze prověřit jiným úředním postupem.
    (2) Každý je povinen podat správci daně vysvětlení; pro odepření vysvětlení se obdobně použije § 96 odst. 2 až 4.

    a také § 96:
    Svědci
    (1) Každá osoba je povinna vypovídat jako svědek o důležitých okolnostech při správě daní týkajících se jiných osob, pokud jsou jí známy; musí vypovídat pravdivě a nic nezamlčovat.

    k ručení § 171:
    Ručení
    (1) Nedoplatek je povinen uhradit také ručitel, pokud mu zákon povinnost ručení ukládá a pokud mu správce daně ve výzvě sdělí stanovenou daň, za kterou ručí, a současně jej vyzve k úhradě nedoplatku ve stanovené lhůtě; kopie rozhodnutí o stanovení daně je přílohou této výzvy.