Hlavní navigace

Názor ke zprávičce AMD uvedla 3. generaci CPU EPYC, Intel nechává daleko za sebou od Peter Fodrek - Otázka je, či sú to HS-ká? Mobilní Ryzeny „HS“...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2021 17:15

    Peter Fodrek

    Otázka je, či sú to HS-ká?

    Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
    18. 3. 2020

    Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).

    Pro tyto účely společnost zřídila laboratoř v Austinu (Texas) a Šanghaji (Čína)
    https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

    TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
    27. 11. 2020
    35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
    https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-nezajisti-adekvatni-chlazeni