Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Analýza Gartner: Windows se pomalu hroutí od Lael Ophir - Chcete mi tvrdit, že lžu? Dost silná káva....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2008 14:23

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Chcete mi tvrdit, že lžu? Dost silná káva. Popsaný problém s nVidia kartou se týkal SuSE, teď nevím jestli 8.x nebo 9.x (někde tu ještě leží média). Obraz byl rozsypaný a nečitelný, nicméně driver byl zavedený (z hlediska systému fungoval).
    Instalaci nVidia driveru jsem tu také někde popisoval. Nejprve vyhledat howto, poté stáhnout zdroják kernelu (jak v pravěku), gcc, a ještě cosi dalšího. V SaX2 potom nebyla vidět myš. Po nějaké době jsem přišel na to, že SaX2 zobrazuje na oba monitory, ale myš je vidět jen na primárním. A driver si z nějakého důvodu usmyslel, že primární monitor je ten vypnutý projektor. Takže ručně editovat konfigurák, abych monitory přehodil. Bohužel v té době měly nVidia drivery vlastní klíče pro konfiguraci monitorů... No, BFU by to dokonale odradilo.

    Z laického hlediska potřebujete více partitons pro omezení fragmentace. Taková DB (nemluvíme o hračce typu MySQL) je dynamická bestie, a soubory rostou (skokově, třeba po 100MB). Je velmi nešťatné, když máte DB rozfragmentovanou po celém disku. Podobně se oddělují malé často se měnící soubory od těch statických, potřebujete partition na dočasné soubory (pokud je jich fakt hodně), na různé cache apod. Na unixech existuje dlouhá tradice toho, že se disk rozkrájí jako salám na kolečka, a pak se přiděluje po pár MB. Já si to nevymyslel.
    To jestli jsou odborníci placení nemá nic společného s tím, že se utility chovají špatně. Místo aby řekly "více partition nelze vytvořit", tak hází nesmyslné chyby. Jde o omezení předpotopního systému major/minor number, kterým se v Linuxu adresují drivery. Windows mají samozřejmě už na úrovni kernelu Object Manager. To více, to desítky let novjěší design.

    UNIX je jedna platforma, jen rozbitá do více produktů. Nakonec máte Single UNIX a POSIX, což je specifikace společná všem unixům.

    Jistě, MS se zabývá XBoxem. Když jsme u Japonska, tam zákazníci vytýkají XBoxu třeba velikost.

    Proboha, vy jste asi nikdy XBox 360 neviděl, ani o něm nečetl. XBox má DVD interní mechaniku. HD-DVD je externí krabička, kterou si můžete a nemusíte kupovat. Pokud budete chtít BluRay, stačí si koupit jinou externí krabičku (pokud jí MS jednou nabídne, což se zřejmě stane), a připojit jí.