Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Android a iOS stále rostou, ostatní se propadají od Karel - To jste šťastný člověk. Já měl největší smůlu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2014 17:33

    Karel (neregistrovaný)

    To jste šťastný člověk. Já měl největší smůlu právě s Linuxem a BSD. Přemýšleli jsme, jak zákazníkovi poslat větší update. Po chvíli na telefonu sdělil že už si ho stáhl a odpojil se. Nechápali jsme, jak to dokázal. Tak jsme mu zase volali a on že zkusil defaultní heslo a to zabralo. Detailům moc nerozumím, ale admin Linuxu (Debian) potřeboval cosi udělat a našel k tomu jen how-to snad z minulého tisíciletí, které ale vyžadovalo roota a vzdálený přístup. Tak pár hodin hledal, jak účet roota na Debianu (v roce 2012) aktivovat pro vzdálené přihlášení telnetem. Nakonec to nějak zvládl, provedl kroky z how-to a považoval to za hotové. Že po něm zůstal root účet, povolený telnet a navíc nějaké profláklé heslo, to neřešil. Pak se vymlouval, že mu na školení řekli, že Debian to řeší sám a po instalaci není potřeba nic blokovat. Fakt, že to ale úmyslně zprovoznil, takže logika "co tam je po instalaci" nedává smysl, zřejmě nepochopil dodnes.

    Podobné pak ještě jeden člověk s BSD, který zase "vyřešil" zabezpečení tím, že nějakou profláklou sloužbu (teď nevím jestli telnet nebo SSH nebo co to bylo, nějaký shell) spustil na jiném portu. A někdo nám to vyhmátl a začal si u nás hostovat nějaký malware.

    Souhlasím s vámi v tom, že dnes existuje řada "adminů", kteří mají naprosto katastrofální znalosti v oblasti IT. Bohužel to není výsadou MS Windows, jsou všude.