Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Android je na polovině prodaných telefonů, Windows na jednom procentu od Lael Ophir - 1% po 20 letech trvání projektu je problém...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2011 0:22

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1% po 20 letech trvání projektu je problém v každém případě. Navíc Linux má marketing. Už v devadesátých letech padala CD s Linuxem z každého počítačového časopisu, a o Linuxu se psalo snad i v magazínech pro ženy. V roce 2001 společnost IBM dokonce nelegálně sprejovala po chodnících Peace, Love, Linux. Někteří fanatici dokonce psali i na česká ministerstva ultra-vtipné papírové spamy, kde se člověk dočetl věci jako "jaktože ještě nepoužíváte kvalitní Linux a OOo zdarma, jak to doporučuje EU", plus zjistil, že tihle lidé neumí ani česky.
    http://www.flickr.com/photos/kino-eye/39036635/

    Fakt si nevzpomínám, že bych o Androidu psal, že je to jen bublina. Pokud jsem to snad napsal (ještě jednou: nevzpomínám si), tak jsem se zmýlil v odhadu. Je to komické? Podle mě ne. Ani Lael Ophir nemá patent na rozum. Nakonec mýlí se i giganti jako S1emen5 Bus1ness Serv1ces (zde "děkuji" redakci za ochranu proti spamu), podle kterých měl mít Linux v roce 2008 nějakých 20% trhu desktopů. Řeči o "roku Linuxu na desktopu" opakoval kde kdo po dlouhou řadu let. Dokonce tak dlouho, že to po čase snad nikdo (vyjma čtenářů root.cz :)) nebral vážně, a později to už ani nebylo vtipné.
    http://www.linux.com/archive/articles/30873

    Android není (jen) Linux. Android je hlavně kernel Linuxu s ukradenou Javou a porušovanými patenty. Je to open source zabalený do neprůstřelné krabice. Zřejmě v rámci propagace open source vám dokonce brání získat právo roota (což ale nebrání šíření malwaru).

    MS obyčejně nepřeválcuje trh s první verzí (v tomto případě s WP7). Podobně to bylo s MS Wordem, Excelem, Outlookem, Windows i Windows NT. Druhá verze typicky získá slušný ohlas, a třetí verze ten trh převálcuje. Neříkám, že se to MS nutně povede. Říkám jen, že si na hodnocení musíme počkat. BTW to 1% jsou, jak jsme psal, *aktuální* čísla. Přitom opakuji, že výrobci čekají s novými modely na WP7.1 Mango. Je to asi jako hodnotit prodeje vozu po ukončení výroby starého modelu, když nový model ještě není na trhu.