Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Android stále roste, už má 82 % trhu smartphonů od Lael Ophir - Tohle je sice off topic, ale proč ne...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2013 13:44

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Tohle je sice off topic, ale proč ne :). Říct si carpe diem a jít dělat co nás baví je samozřejmě do jisté míry správně (a není to o slečnách, ale o celkové kvalitě života). Jenže to není tak jednoduché. V životě je potřeba jak užít si dnešního dne, tak vynakládat dlouhodobé úsilí. Na dlouhodobém úsilí a odkládání uspokojení stojí celá západní civilizace. Zasít abychom o měsíce později sklidili, celé léto hromadit jídlo a palivo abychom přežili zimu, léta chodit do školy abychom získali lepší šance na trhu práce, v produktivním věku se zajišťovat na stáří...

    Při pohledu na lidi kolem mi připadá, že se dělí na dvě skupiny. První jsou ti kdo každý den přetrpí a nic si neužívají, protože jednou přece přijde ta odložená odměna. Bohužel ta odměna je jako mrkev před oslem; nikdy na ni nedosáhnou. Trápí se školou aby jednou měli lepší job, dělají práci kterou nenávidí aby jednou měli peníze, obětují osobní život na oltář kariéry, která jim přináší jen víc práce a stresu. Na stará kolena pak zjistí, že mrkev je lež (pro fanoušky Portalu: the cake is a lie), a že promarnili život.
    Druhou skupinou jsou flákači, kteří si jen užívají dnešního dne. Jejich život je povrchní a prázdný, nemají žádnou dlouhodobou perspektivu, nikdy ničeho nedosáhnou.

    Důležité je vyvážení krátkodobého a dlouhodobého úsilí. Teprve to vede k opravdové spokojenosti s vlastním životem. Každý by měl vědět, čím si dnes (nebo alespoň tenhle týden) udělal radost, a co naopak udělal pro své dlouhodobé cíle.