Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Android zvýšil prodejnost linuxových telefonů od Lael Ophir - Opravdu mi vadi, kdyz mi google projede mail,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 4. 2009 17:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Opravdu mi vadi, kdyz mi google projede mail, vycucne z toho par slov, a na jejich základě zobrazí reklamu. Navíc nikdo nezaručuje, že do těch emailů poleze jen robot. A nikdo nezaručuje, že o ty emaily přes noc nepřijdu, viz ztráty dat u všech českých freemailů. Když je něco zdarma, nepočítejte s kvalitou, nebo dokonce zálohováním.

    Uživatel je bohužel ve věci bezpečnosti nejslabší článek řetězu, na tom se asi shodneme. Nedávno jsem třeba dostal pěkný email od "Urgent News" se subjectem "Did you sign theses documents?". Spousta lidí v kancelářích to otevře, a ráda u toho provede cokoliv. Spustí přiložený program. Nebo rozbalí archiv a spustí výsledný program. Nebo přečtou heslo z přiloženého obrázku ve stylu captcha, s ním rozbalí přiložený archiv, a pak spustí program. Příjemně překvapí snad jen to, že odmítnou na příkaz v emailu vylít kafe do počítače. Co s tím?

    Člověk se nemusí stydět za své osobní údaje, aby je nevystavoval. Když si napíšete na košili své osobní údaje, za den je uvidí asi méně lidí, než na Facebooku. A předpokládám, že byste v takové košili nešel na párty nebo do hospody ani vy. Starší generaci ještě dodnes děsí povinné židovské hvězdy, seznamy homosexuálů apod. Chci mít možnost si vybrat, co o sobě ostatním prozradím a vybral jsem si, že default je deny. Jinak se můžete jednou dočkat toho, že při žádosti o prověrku NBÚ budete odmítnut, protože jste na nějaké sociální síti před 10 lety napsal, že rekreačně užíváte kokain (přiznaná historie jakéhokoliv užívání drog je pro prověrku stopka).

    Hledání chyb v SW je dnes zcela jistě výdělečná činnost. A jistě jsou lidé i na druhé straně barikády. Když jsme u komunikace s autory, tak od jistého počtu uživatelů nemohou mít ti uživatelé přímý přístup k vývojářům, protože by je zahltili. To ví každý výrobce malého účetnictví, natož firmy typu IBM, HP a MS.

    Nesnášíte monopol? A proč? Česká pošta má monopol daný zákonem, České dráhy ho měly donedávna a fakticky ho mají dál, O2, Škoda Auto, Český pojišťovna, Česká spořitelna a hromada dalších má silnou pozici jen díky historii státem garantovaného monopolu. Zcela chápu, že k tomu máte výhrady. Jaké výhrady ale můžete mít k tomu, když nějaká firma nabízí produkty, které tak dobře plní potřeby zákazníků, že získá až 90% trhu? Máte stejné výhrady proti DVD a VHS?

    Alternativy k MS SW samozřejmě existují. Obecně MS nabízí produkty průměrné a lepší, a jejich kombinace má synergický efekt. Samozřejmě nemá smysl na všechno používat MS SW. Ono by ani nebylo v silách jedné firmy vyrábět všechny ty SW pro soudní znalce, zahrádkáře, potápěče a další ;)

    Průhlednost oken je diskutabilní myšlenka, zvlášť pokud je průhledný obsah okna. Ani průhledné dekorace ve Vistě nejsou žádná výhra, ale alespoň obsah rozostřují, tak to tolik neruší. On design interface má své zásady. Někde poblíž určitě najdete, jak nadávám na výrobce autorádií, která za chodu provozují grafické efekty, nebo PDA, která za chodu zuřivě blikají. Mít takovou věc v zorném poli bere pozornost, což nemusíte pocítit hned, ale po pár hodinách jízdy vozem je to fakt rozdíl. Podobně kdo tráví čas u počítače s efektem rozvlnění obrazu při kliku myší, zbytečně se unavuje.

    Nevím, jaké jste měl problémy ve Vistě. U mě vše proběhlo v pohodě. S WiFi jsem měl na Linuxu tak velké problémy, že to asi Vista netrumfne. Karta podle referencí na inetu měla běhat, ovšem pro mě klíčové "advanced" features typu WPA-PSK a AdHoc mode nefungovaly, což jsem zjistil až pozdě. MadWifi dodané s distrem tuhlo, downloadované fungovalo napůl a občas tuhlo. Nakonec mi známý staticky zkompiloval betu MadWifi na svém poči, protože na tom mém překlad nebyl možný (vedlo do na nutnost upgradu distra). U toho samozřejmě hromada pokusů s instalací, kompilací, hromady editace konfiguráků... Kdepak, zlatá Vista.