Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anglie zavede "elektrické silnice" pro dobíjení elektromobilů za jízdy od Filip Jirsák - On také nikdo nechce, aby byl průmysl založen...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2015 13:23

    Filip Jirsák

    On také nikdo nechce, aby byl průmysl založen na tom, zda svítí slunce. To akorát vy vytváříte falešný problém a tváříte se, že FVE má být jediný zdroj elektrické energie. Nemá a nikdo to nikdy netvrdil.

    To máme hned jednu z té spousty nových věcí, které neznáte. Zapomeňte váš model „pro zjednodušení budeme předpokládat, že máme jednu jedinou elektrárnu“ a začněte přemýšlet o modelu „máme hodně distribuovaných zdrojů různých typů – fotovoltaiku, větrníky, přílivové elektrárny, tepelné elektrárny, vodní elektrárny, dále různé kombinované zdroje jako kogenerace nebo fotovoltaiku na střechách, máme různé způsoby ukládání jako přečerpávačky nebo baterie (Tesla), dokážeme do jisté míry řídit spotřebu a máme inteligentní distribuční síť“.

    A ještě k tomu polovičnímu výkonu fabriky – ono se v budoucnosti klidně může stát, že ta fabrika opravdu bude počítat s tím, že pokud se to sejde nepříznivě a nebude ani svítit sluníčko ani foukat vítr ani nebude zásoba v přečerpávací elektrárně, tak prostě pojede na poloviční výkon nebo zastaví výrobu, protože se jí prostě nevyplatí investovat do záložního zdroje, který by těch pár hodin nebo dní jednou za několik let pokryl. A nebude ani nikdo jiný, kdo by takový zdroj zaplatil, protože nikdo jiný nebude mít takovou spotřebu a svou spotřebu si dokáže zálohovat jinak.