Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anglie zavede "elektrické silnice" pro dobíjení elektromobilů za jízdy od Filip Jirsák - Naopak, s příchodem nestabilních zdrojů energie do jinak...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2015 18:24

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Naopak, s příchodem nestabilních zdrojů energie do jinak stabilní soustavy … je nutné zavádět další regulační prvky
    Ne, ono je to naopak. Dnes už dokážeme distribuční soustavu řídit tak, že jí dokážeme provozovat efektivněji a s méně stabilními zdroji.

    Jenže, kupodivu, ty servery musí existovat, musí být připojené a musí být připravené. Tedy, abych zvládl nestabilní nápor, musím mít okamžitě k disposici násobně větší výkon.
    Jenže v praxi se ukazuje, že není potřeba mít výkon pro součet špičkových výkonů všech aplikací, ale řádově méně – protože se špičky nepřekrývají. A úplně stejně to funguje i s výrobou elektřiny.

    Nevím co to je levný tarif doma. … Mít doma dvoutarif, tak je mi to buřt, protože tu energii potřebuji teď a ne až za x hodin.
    Ano, jsou to dva tarify, například máte dvakrát denně na 4 hodiny podstatně levnější tarif. Když běží levný tarif, automaticky se spustí třeba ohřev vody nebo nabíjení akumulačních kamen – což jsou v takové domácnosti zdaleka největší žrouti energie. Vyplatí se to dost.

    Třeba proto, že ji neumíme levně skladovat a neumíme levně regulovat ostatní zdroje, které po těch 18% musí zase naběhnout?
    To není problém FVE, ale těch jiných zdrojů.

    je mnohem jednodušší mít síť postavenou ze zdrojů…
    To sice ano, ale je to zbytečně drahé jak na zbytečně propálenou energii, tak přímo ekonomicky. Lidé odjakživa jednoduché a pracné přeměňují na komplikovanější ale méně pracné. Postavit dům je komplikovanější než najít jeskyni, ale bydlet v domě je pak méně pracné a efektivnější. A stejně je to s distribuční sítí.

    "Současná odstávka druhého bloku Temelína je neplánovaná."

    No a?
    Psal jste o tom, že odstávka je plánovaná a že je to o mnoho řádů lépe plánovatelné, než jaké bude počasí. Tak jenom upřesňuju, že v plánované odstávce je jen jeden blok, druhý blok má neplánovanou odstávku, která byla ještě o několik řádů méně plánovatelná, než výroba závislá na počasí.

    To, že zítra zprudka začne svítit Slunce a výroba FVE ze dne na den vzroste o stovky procent jaksi nevykomenzujete (pokud nemáte dostatečně silné další stabilní zdroje).
    Proč by ty další zdroje měly být stabilní? A proč by to nešlo vykompenzovat? Může se snížit výkon několika tepelných elektráren, můžou se zastavit větrníky…