Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anglie zavede "elektrické silnice" pro dobíjení elektromobilů za jízdy od Filip Jirsák - co ji [spotřebu] tedy má pokrýt, když klasické...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2015 18:26

    Filip Jirsák

    co ji [spotřebu] tedy má pokrýt, když klasické elektrárny chcete postupně pozavírat?
    Všechny zdroje dohromady. Což už jsme psal asi desetkrát, jenže vy furt máte utkvělou představu, že když má umět spotřebu pokrýt množina zdrojů, musí ji být schopna pokrýt i libovolná její podmnožina. Což je evidentní nesmysl a nefunguje to tak ani pro klasické zdroje. Dokud si neuvědomíte tenhle svůj omyl, budeme se pořád točit v kruhu.

    zkuste se podívat na podmínky nutné pro stavbu geotermální nebo přílivové elektrárny
    Myslíte podmínky, které byly známé před rokem, nebo podmínky, které známe dnes? Ony se totiž ty technologie vyvíjejí.

    míst nebude ani náhodou dostatek pro pokrytí většího procenta evropské spotřeby
    No a co? Vtip toho mixu je právě v tom, že nepokryjeme celou spotřebu dvěma typy elektráren (tepelné a vodní), ale že se ty zdroje nakombinují podle toho, co je kde vhodné provozovat.

    výsledkem jsou elektrárny, ze kterých jistá část startuje velmi rychle, umí velmi rozumně škálovat, a mají daleko nižší investiční náklady než OZE
    No vida, najednou takové elektrárny existují. Do teď jste tvrdil, že nic takového neexistuje a existovat nemůže.

    Pokud ty peníze místo vývoje technologií utopíme ve stavbě nepraktických FVE a VTE, místo abychom vyvinuli opravdu použitelné technologie, tak je to naprosto kontraproduktivní.
    To souhlas. Jenže když se to EU rozhodla ponechat na jednotlivých státech zůstalo to bohužel na nás. Naštěstí k tomu jiné státy EU přistupují zodpovědněji, a my budeme mít možnost využít alespoň ty výsledky (a budeme si zase stěžovat, jak to, že se ten vývoj odehrál bez nás).