Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Anketa EU o zrušení střídání letního a zimního času od L. - Omlouvám se, zapomněl jsem, že na Rootu je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2018 10:13

    L. (neregistrovaný)

    Omlouvám se, zapomněl jsem, že na Rootu je zvýšený výskyt jedinců s lehkou mentální retardací, kterým je nutno věci vysvětlovat polopatě a napsal jsem to poněkud zkratkovitě. Takže to napravím:

    Ano, světla je bez ohledu na posun času stejně. Jenže je v době, kdy spím, takže je mi na nic. Posunem času se víc světla posune do doby, kdy jsem vzhůru a tím získám tu jednu hodinu.

    A proč si nemohu posunout čas sám? Z mnoha důvodů. U mnoha lidí je pracovní doba pevně daná a posunout si ji nemohou. Já bych si ji posunout vesměs mohl, ale nežiju ve vzduchoprázdnu. Školy, školky, úřady, kroužky, tréninky, schůzky v práci jsou závislé na ostatních lidech a když si oni čas neposunou, tak mě bude můj posun vesměs k ničemu. Sice budu mít o hodinu více světla, ale nebudu ji moci rozumně využít.

    O tom, o kolik posouvat můžeme samozřejmě debatovat. Současnou hodinu považuji za dobrý kompromis. Není o zas o tolik (když lidi ječí kvůli hodině, jak by asi ječeli kvůli čtyřem?) a má to pořád slušný přínos. V zimě je světla tak málo, že ho probdím celé, takže tam posun nemá smysl IMHO vůbec.