Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Aplikace eRouška končí od Filip Jirsák - Není to zas tak dávno, kdy většina vědců...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2021 15:34

    Filip Jirsák

    Není to zas tak dávno, kdy většina vědců došla k tomu, že slunce se točí okolo země
    Vědců? Nevadí vám, že zárodky toho, co dnes nazýváme vědou, začaly vznikat v 17. století? Máte snad nějaký lepší způsob, jak zkoumat fungování tohoto světa, než vědu?

    že Ivermektin nefunguje
    Ano, na tom se vědci shodují a nic se na tom nezměnilo.

    že roušky nepomáhají
    To si pletete, to netvrdí vědci, ale „slušní lidé“.

    že bude stačit jedna dávka, pak druhá, pak třetí
    Vakcíny s dvoudávkovým schématem byly dvoudávkové od začátku. O tom, že pravděpodobně bude potřeba po nějaké době přeočkování, se spekulovalo od začátku a nebyl žádný převažující názor, který by říkal, po jaké době. Naopak převažující názor byl, že se to nedá určit dopředu a že se to holt bude muset určit až na základě praktických zkušeností.

    že virus neunikl z laboratoře
    Dezinformace říkaly, že je virus umělého původu. Drtivá většina vědců je přesvědčena o tom, že není – a nic se na tom nezměnilo.

    Zda zvíře, které nakazilo člověka, odkud se začal vir šířit, bylo volně žijící nebo to bylo laboratorní zvíře se neví a je možné, že se to nikdy nezjistí.

    dnes už je tato dezinformace skutečností
    Skutečností je to, co se doopravdy stalo. Informace může být ve shodě se skutečností nebo v rozporu se skutečností, často ani neodkážeme zjistit, jak to je. Ale informace se nikdy skutečností nestává.

    Toto nic neříká o tom, jestli je konsensus správný nebo ne, jenom připomíná, že konsensy mají stejné slabiny, jako jednotlivý názor.
    Ne, nemají. Jeden člověk se snadno zmýlí, ale aby se mýlila většina odborníků, to už se zdaleka tak často nestává.

    A to se ani nebavím o tom, že vy nevíte, kde ty vaše "konsensy" vznikají a s jakými předpoklady.
    Ne, to jenom vy nevíte, co je vědecký konsensus.

    Nakonec, s opravdu vědeckým panelem bych problém neměl, to na co díváme v případě covidu jsou politické panely. A s tím problém mám. Ale můžete mi vysvětlit jaká esa byla v takovém panelu v české republice, když největší český odborník na vakcíny tam chyběl ... prej konsensus vědců ...
    S jakýmisi vědeckými panely jste sem do diskuse přišel vy. Tak proč do diskuse vnášíte něco, proti čemu pak argumentujete? Jste normální?

    Proč bych vám měl vysvětlovat, „jaká esa byla v takovém panelu v české republice“, když já jsem o ničem takovém nepsal? To si budete muset vysvětlit vy sám, když o tom píšete.