Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple blokuje používání Google Voice Apps na iPhone od Sten - 1) Procenta vypadají (ne)zajímavě na papíře. Když se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2009 14:09

    Sten (neregistrovaný)

    1) Procenta vypadají (ne)zajímavě na papíře. Když se převedou na celá čísla, tak často začnou být pro investory zajímavé. Rozhodně 50 000 potenciálních českých zákazníků (a desítky milionů celosvětově) zní velmi zajímavě. Nebo si myslíte, že třeba Lenovo, Intel, nVidia a ATI podporují Linux jen tak, že je to baví? Mimochodem i snížení obratu o jedno procento kvůli těm „pár“ zákazníkům dokáže spoustu firem poslat do kytek a spousta firem (třeba telekomunikační operátoři) je schopná bojovat i o mnohem méně zákazníků.

    2) Tady někdo posledních několik let spal:

    http://www.ro­ot.cz/clanky/mi­crosoft-ustoupil-eu-a-nabidl-protokoly-ale-ne-pro-open-source/

    http://www.ro­ot.cz/zpravic­ky/eu-microsoft-rekordni-castkou-899-milionu-eur/

    3) Ne každý se zajímá jen o peníze jako vy. Spousta lidí vyvíjí SW zadarmo (opravdu zadarmo, nečekají za to žádné prachy), protože je to baví. Další spousta lidí vyvíjí SW placený tak, že nějaká firma chce nějakou funkčnost, zaplatí ji a pak se výsledek uvolní jako open-source. Pro firmu to uvolnění výsledku nemá vůbec žádný finanční význam.

    4) Tady si někdo si plete monopol s oligopolem a monopolní postavení s tržním prostředím (hi-fi věže koupíte i u stánkařů, konkurenční systém k Windows ne). Navíc v případě hi-fi věží vám nikdo nebrání vyměnit rádio nebo reproduktory, všichni výrobci používají standardizovaná rozhraní (3,5 mm jack, S/PDIF), což MS nedělá (ani to TCP ve Windows nefunguje pořádně) a ani často nedokumentuje, jak ta rozhraní (včetně různých API funkcí) fungují.