Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple představil Macbook Air, Macbook Pro a mac Mini na bázi vlastního 5nm procesoru ARM od Adam Kalisz - Ano samozřejmě. Dobrá historka. Akorát u proudícího média...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2020 23:36

    Adam Kalisz

    Ano samozřejmě. Dobrá historka. Akorát u proudícího média je asi šum jaksi oprávněný a v mnoha případech nejspíše nerušivý nebo přinejmenším pochopitelný. Řešit to samozřejmě lze, třeba zapuštěním do podlahy, která hodně toho šumu utlumí a ještě bude teplo na nohy, ale tu investici si opravdu musíte rozmyslet.
    Já třeba přesunul svůj už tak nehlučný server za roh do chodby, takže jej pohodlně přehluší i (tichá) lednice, co občas sepne. Frézoval jsem kvůli tomu elektřinu, zěmění a datovou kabeláž :-) Teď je to ale pohoda i s otevřenými dveřmi do chodby, kdy je to slyšet jen při absolutním tichu a se zavřeným oknem. Jinak je ruch z ulice hlasitější.

    Obecně, lidé podceňují vliv neustálého a především zbytečného hluku nebo ruchů na zdraví. Rád si poslechnu pořádný koncert a ve filmech rád rozumím i dialogům, ale neustálý hluk bez důvodu (třeba protože se nějaký bezohledný člověk má potřebu projíždět na motorce pozdě v noci nebo někdo není schopen uznat, že by v noci obytnou čtvrtí nemusel jezdit jako šílenec) mi prostě pije krev. Kdyby se kdokoliv zamyslel, jestli jsou různé nepřirozené zvuky nezbytně nutné, tak by došel k tomu, že většina těch zvuků nemusela být jenom kdyby to nebylo především inženýrům, ale i uživatelům jedno. Začíná to hned ráno popeláři, dodávkami a auty ideálně ještě na děravé silnici nebo rovnou kostkách. Všechno úplně zbytečně hlučné. Potom máte věci jako tramvaje, které jsou často v přilehlých domech dokonce i cítit. V ten moment víte, že to tlumení kolejí neexistuje. Motorky se spalovacím motorem jsou kapitola sama pro sebe, vůbec nevím, jak to někdo může vůbec připustit k provozu (a to i ve dne). Autobusy a náklaďáky co vypouští přetlak stlačeného vzduchu, očividně bez jakéhokoliv ohledu na nějaké tlumení. Zvony kostelů se asi dají pochopit i když většinu lidí jaksi zvoněním v 7 ráno asi úplně nenadchnou. Pracovní stroje, které prostě musí mít extra hlasitý diesel i když nic zrovna nedělají. Venkovní práce se sbíječkou v obytné čtvrti (často taky od 7 hod. ráno) bez jakékoliv protihlukové (a mj. protiprachové) stěny. Já přece taky nedávám všem lidem v okolí 200 metrů najevo, že jako pracuju. Pokud dělám něco hlučného, tak se předem u lidí, které to postihuje omluvím a aspoň zhruba nastíním o co se jedná a v jakém rozsahu.

    A když jsme u těch počítačů, tak ty údaje výrobců o hlučnosti jsou úplně k ničemu, protože údaj v dB nezohledňuje, jestli to je takové ležérní vrnění nebo nervy drásající kvílení. V dnešní době je s podivem, že u profesionálních produktů jakým jistě Thinkpad má ambice být neposkytují nahrávky zvukového projevu v idle, medium a full power. Tak ale co by člověk chtěl po firmě, která ani nedokáže za 40 tisíc Kč vyrobit laptop, kterému se do displeje nebude obtiskovat klávesnice a ničit tak ostrost a barevné podání LCD.