Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple s Microsoftem rozpoutali další patentovou bitvu od Lael Ophir - Tak zkuste do nějaké technologické firmy přijít, a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2013 18:58

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Tak zkuste do nějaké technologické firmy přijít, a říct jim ať vyrábějí v USA - nebo nedej bože v Evropě - s mnohonásobně vyššími náklady. Jejich produkty budou drahé, a *tím* se firma zabije.

    Navíc mezi výrobou a vývojem je dost volný vztah. Koukněte se, kdo vlastní třeba patenty zásadní pro GSM a WCDMA. Je to finská Nokia, americká Motorola, švédský Ericsson, americký Qualcomm, japonská Toshiba, německý Siemens, kanadský Nortel atd. A všechno to stojí na polovodičích od firem jako Intel, Samsung, Qualcomm, Texas Instruments, Toshiba Semiconductor, Renesas Electronics, SK Hynix, STMicroelectronics a dalších - opět všechno západní, korejské a japonské firmy. *Tyhle* firmy vyvíjejí nové technologie.
    Jestli se plastové krabičky a PCB vyrábějí v Číně nebo v továrně za rohem, to je sice zásadní z hlediska nákladů, ale jinak to nehraje velkou roli. Tedy dokud tyhle firmy mají svoje technologie chráněné patentovým právem.
    http://frlicense.com/GSM_FINAL.pdf
    http://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_sales_leaders_by_year#Ranking_for_year_2012

    Navíc za outsourcing do Číny si do značné míry mohou odbory. Požadují zaměstnanci pět až šest týdnů dovolené a svátky k tomu? Chtějí 35hodinový pracovní týden? Zaměstnance je prakticky nemožné vyhodit, když je nepotřebujete? Chtějí v přepočtu $40 na hodinu? A zákoník práce má 3,371 stran (Francie)? No to se pak nemůžou divit, že firma továrnu zavře, a rozjede radši výrobu v rozvojovém světě. I přes obrovské náklady na management a dopravu se to totiž vrátí, protože Číňan nebo Filipínec chce $2-4 na hodinu, a ještě je za tu práci rád.
    http://www.statisticbrain.com/average-hourly-manufacturing-rates/
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2281645/Maurice-Taylor-Tycoon-reveals-WONT-rescuing-lazy-workers-French-tyre-factory-doomed-closure.html

    Nicméně s automatizací výroby zřejmě spousta takových jobů ve třetím světě zmizí, a výroba se přesune do výrazně automatizovaných provozů poblíž zákazníků. Vzhledem k poklesu počtu pracovních míst tyhle přesuny sice nepřinesou veliké počty pracovních míst, ale trochu se to projeví.
    http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/12/the-insourcing-boom/309166/?single_page=true

    Vzdělání technického směru je samozřejmě naprosto kritické. Nicméně důvodem nedostatku kvalifikovaných pracovníků (nejen na západě, ale celosvětově) je lenost dnešní populace. "Vystuduji VŠ, budu mít super káru a bejvák" - možná ano. Ale pokud se dotyčný jedinec rozhodne studovat psychologii, filozofii nebo bohemistiku, tak nejspíš bude prodávat hamburgery u McD. Bohužel si díky vlastní lenosti většina studentů vybírá humanitní obory, kde není žádná složitá matematika, neexistují žádná tvrdě měřitelná kritéria, a vystačí se s takovým tím povídáním o říkání. Nemůžou za to Číňani ani přesuny výroby - lidé s VŠ vzděláním technického směru stejně většinou nepracují jako obsluha na výrobních linkách.

    Patenty samozřejmě nemají pro koncového zákazníka žádnou bezprostřední přidanou hodnotu. Totéž se ale dá říci o platu dělníka nebo managera, případně o vlastní platbě zákazníka za výrobek. U těchto a dalších věcí se můžete oprávněně zeptat: co z toho mám já jako zákazník? Jenže patenty jsou tu pro ty, kdo vyvíjejí nové technologie, a ne pro koncové zákazníky.