Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Apple získalo patent na inkrementální zálohování od Olaf - Že by se nedalo nahradit (napodobit), to bych...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2012 23:15

    Olaf (neregistrovaný)

    Že by se nedalo nahradit (napodobit), to bych se zase neodvážil tvrdit. Trochu práce by Vám to ale dalo. To hlavní, že někdo vymyslel, jak se to má chovat, už ale udělal někdo jiný :)

    Silnou stránkou a zároveň slabinou (pro tzv. zkušené uživatele) je jednoduchost uživatelského rozhraní - na Time Machine toho moc nenastavíte. Díky tomu se na tom taky nedá moc zkazit, ale někomu to nemusí vyhovovat. Ale pro spoustu (troufnu si tvrdit, že většinu) uživatelů je to vyhovující. Zálohují alespoň nějak, což je lepší než nijak :)

    Pokusím se Time Machine trochu popsat:

    - Nezálohuje se v předem naplánovaný čas, většinou se první záloha provede hodinu po spuštění OS (není to pravidlo, existují výjimky).

    - Další zálohy se pak provádí v hodinových intervalech, záloha se dá aktivovat kdykoliv ručně nebo naopak přerušit (na 2 kliky z hlavní lišty).

    - Zálohy starší 24 hodin se automaticky mažou, po 24 hodinách zůstane na každý den pouze 1 záloha (ta v pořadí první). Po 4 týdnech se mažou i denní zálohy, zústávají týdenní (ne kalendářní týdny, ale sedmidenní interval) a to až do zaplnění disku. K dispozici tedy máte zálohy: 24 hodin po hodině, 4 týdny po dnu a zbytek po týdnu.

    - Pokud není na disku (resp. svazku) místo, mažou se automaticky nejstarší zálohy.

    - Standardně se zálohuje celý hard disk (všechny svazky). Různé cache etc. se nezálohují. Pokud něco zálohovat nechcete, přidáte položku do Exclusion listu (drag and drop).

    - Externí disky se naopak do Exclusion listu přidají automaticky. Pokud je chcete zálohovat, ze seznamu je vyhodíte.

    - Obnovit pak kromě souborů a adresářů můžete např. i mail přímo v rozhraní appl. Mail apod. (i při listování v backupech máte k dispozici náhledy většiny typů dokumentů - fakt užitečná věc, i když za to vlasní Time Machine nemůže :) ).

    Při zálohování se používají mimo hard links i tzv. Extended Attributes. Z toho mj. plyne, že při zálohování není rozhodující jméno svazku (tj. ani cesta k namontovanému svazku), určující je UUID svazku.

    Malý příklad:
    Zálohuji hard disk noteboku a externí disk. Díky hard links je externí disky ve všech zálohách, přestože jsem ho měl připojen naposled před měsícem. Kvůli nedostatku místa jsou odstaněny všechny starší zálohy až na tu poslední. Externí disk v záloze zůstává, přestože byl zálohován před měsícem a já mám k dispozici pouze dnešní zálohu.

    PS: Tady mě zajímá, jak by se zachoval rdiff-backup. Jak jsem již uvedl, nepracuji s ním (Vy asi ano?), pouze jsem o něm četl (taky nechci rozpoutat diskuzi, co je lepší).

    Pokud by Vás zajímalo, jak to vypadá vizuálně, něco je třeba tady - http://support.apple.com/kb/VI29 . Vizuálně je cestování časem docela efektní :)

    A to je asi tak všechno :)