Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Applu byl schválen patent na používání aplikací během hovoru od Lael Ophir - Jak psal mat, pro velké IT firmy nejsou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 12. 2011 0:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jak psal mat, pro velké IT firmy nejsou patenty žádným velkým zdrojem příjmů. Naopak z toho vycházejí prakticky s nulovým součtem: některé patenty si kupují, za jiné si nechávají platit, případně se licencuje křížově. Vysoké náklady má jen ten, kdo neinovuje a tedy žádné patenty nemá. A jak bylo už naznačeno, patenty umožňují vznik technologických společností. Ty se mohou zabývat třeba ztrátovou kompresí obsahu nebo rozeznáváním řeči, výsledky patentují a pak prodávají. Nemusejí se starat o design a marketing MP3 přehrávačů, automatické recepční systémy, strojový překlad a další věci; prostě jen vyvíjejí technologie ve svém vlastním oboru.

    Situace před sto lety byla samozřejmě v některých věcech jiná. Nosilo se jiné oblečení, společnost měla klasické hodnoty :), mladí tehdy měli úctu ke stáří :))), a místo patentů v IT se řešily patenty v automobilovém průmyslu a letectví. Ale přesto je tu veliká podobnost. Firmy v nově se rozvíjejícím oboru se v rámci konkurenčního boje mlátily po hlavě patenty a praly se o trh. Po čase se situace stabilizovala, jak to vidíte v dnešním auto-průmyslu. V tomhle vidím paralelu; dnes je to stejné, jen v jiném oboru.

    Když konkurence porušuje váš patent a šlape vám po krku, tak není čas to "ustát". Je čas použít ten patent. Když to neuděláte, připravíte majitele společnosti o peníze, zaměstnance o práci a příjem, a sebe o další působení na managerské pozici plus o důchod. Jako zaměstnanec (nebo nedej bože student) jste od světa tam venku celkem dobře izolovaný.