Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Atlassian přestává prodávat nové licence na serverové produkty od Uncaught ReferenceError: - české banky Cloudu zatím tolik nevěří, osobní data...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2021 10:47

    Uncaught ReferenceError:

    české banky Cloudu zatím tolik nevěří, osobní data klientů má v cloudu jen zlomek český bank, využití na emaily nebo na nějaký reporting je ale častější. Stejně tak státy, AWS i Azure mají speciální oddělené systémy pro státní zakázky (zejména v USA).

    U bezpečnosti v cloudu se často argumentuje zabezpečením fyzické infrastruktury cloud poskytovatelů a nabídkou jejich služeb, které slouží k zabezpečení. Už se ale nemyslí na to, že je potřeba vzdělat celou generaci nových adminů, kteří tomu budou rozumět, je bezpodmínečně nutné nasadit ochranu dat v reálném čase (u on-promise řešení se separovanými sítěmi stačilo ke spokojenosti hlídat/omezovat upstream linku). Vzhledem k tomu, že třeba Azure Sentinel je teprve ve vývoji, bych určitě neřekl, že cloud je dnes plně připravený, dopustit se úniku dat z neznalosti je strašně snadné a technologie, které by tomu sami bránili jako se etablovali v on-premise zatím vznikají.

    Postupné integraci do cloudu, např. zde zmíněné Jiry brání i způsob integrace na IDM, hodně společností používání lokální IDM a není snadné provázání s cloudem, tak aby se dodržely všechny předpisy (interní i zákony, nařízení, vyhlášky). Řeším to u několika bank a cesta bude ještě dlouhá. Mluvit dneska o tom, že banky jsou ochotné a připravené jít do cloudu je spíše neznalosti prostředí či pouhé přání.