Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Autentizace USB-C hardware od Miroslav Šilhavý - Které zboží nemůže vydržet dva roky a zároveň...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2019 14:06

    Miroslav Šilhavý

    Které zboží nemůže vydržet dva roky a zároveň na něj platí dvouletá záruka? ... Elektronika by se dvěma lety neměla mít sebemenší problém. A pokud ano, bylo by lépe takový šmejd vůbec nevyrábět, generuje to moc odpadu.

    Podívejte se kolem sebe, jak lidi vyžadují neustálý vývoj. Mobilní telefony jsou hezký příklad. I kdyby dva roky vydržel, tak velká část spotřebitelů během dvou let "začne >>potřebovat<<" lepší fotoaparát, rychlejší data, víc paměti (protože programy jsou rozežranější), ... Na starý telefon nesežene nové pouzdro, protože výrobce pouzder vyrobí jednu sérii na začátku, další série se mu už nevyplatí kvůli složité logistice a kvůli tomu, že na starý telefon už lidé nechtějí platit tolik za příslušenství, jako když ho kupovali nový...

    Auta vypouštějí čím dál čistší vzduch z výfuku, ale za cenu neskutečně složitých agregátů. Ty se vyrábějí náročnými procesy a jakákoliv oprava je drahá. Ale nemáme na výběr, čím dál víc měst na Západě zakazuje vjezd autům, které v ČR ještě považujeme za zánovní. Takže auto vyhodíme a koupíme "čistší". Inu, ekologický postup.

    U dvouleté záruky je z mého pohledu nešťastné to, že se dodavatelé začali z principu prát se zákazníkem. A zákazníci z principu berou reklamaci jako možnost pořídit si zadarmo něco nového.

    Nedokážete u řešení záruk odlišit typ používání. Když si koupíte domácí mixér, nebo fén na vlasy, tak nikdy nemůže vydržet (ani k tomu není určen) provoz v restauraci či kadeřnictví. Takže do posuzování záruky nám vklouzává ještě termín "obvyklý účel, obvyklé užití". Kdo to odnese? Opět zákazník, protože na něm je důkazní břemeno.

    Dvouletá záruka opravdu něco přinesla, ale také napáchala hodně škod.
    Když se podívám do e-shopů, tak dnes umějí prodávat prodloužené záruky za rozumné poplatky - a to je podle mě správná cesta.