Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Berlín opouští OpenOffice, nasadí balík od Microsoftu od Lael Ophir - Vy se zase předvádíte jako naprostý ignorant. Velikost...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 10. 2014 1:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vy se zase předvádíte jako naprostý ignorant. Velikost písma se v typografii neudává v pixelech. Nicméně monitor i tiskárna jsou rastrová zařízení, pracují s pixely, a vyrastrované písmeno tedy logicky musí mít nějakou velikost v pixelech. Šíře vyrastrovaného písmene v pixelech liší od toho co exaktně spočítáte. Nelze mít písmeno 'm' široké 8.24 pixelu, protože nemůžete adresovat 0.24 pixelu. Navíc to písmeno musí zůstat symetrické, takže nelze použít prosté zaokrouhlení.
    https://www.microsoft.com/typography/hinting/h1a.gif

    Tenhle rozdíl mezi ideální a reálnou šíří písmen vede na řádku ke kumulované chybě. Pokud máte 'm' široké 7 pixelů místo ideálních 8.24, tak máte písmeno o 18% užší. Když písmeny 'm' zaplníte řádek, chyba je už 3.7 cm. Přitom se tahle chyba liší podle konkrétního rozlišení, ve kterém text rastrujete. V nižších rozlišeních je tak velká, že nelze docílit layoutu, který nemlátí do očí. Buď máte řádky kratší než jste exaktně spočítal (což vypadá otřesně, zvlášť při zalomení do bloku), nebo máte nerovnoměrné mezery mezi písmeny (což je opět otřesné, takhle tisknul třeba ET Klasik na 9-jehličkových tiskárnách).

    Proto editory jako Word a WordPerfect používaly v době jehličkových tiskáren jiný přístup: spočítaly jak široká jsou písmena na konkrétní tiskárně, a provedly layout podle těchto hodnot.

    Taková změna layoutu dokumentu samozřejmě vede k jinému zalomení řádek, a liší se pak i počty řádků v odstavcích. Tahle změna layoutu se pochopitelně kumuluje od začátku dokumentu, takže po pár stránkách vypadá layout stránky často úplně jinak.

    Pokud je uživatel prase a špatně ukotví objekty, zalomí stránku zabušením do entru, vloží ručně reference typu "vizte stranu 73", ručně vloží poznámky pod čarou do patičky stránky, ručně rozdělí slova použitím pomlčky apod., bude dokument samozřejmě vypadat příšerně.

    Word 97 už layout podle tiskárny by default nepoužívá, protože běžné tiskárny v té době měly dostatečné rozlišení, aby rozdíl mezi ideálním a reálným layoutem nemlátil tolik do očí.

    Nicméně z důvodu zpětné kompatibility Word umí dodnes provádět layout podle tiskárny, pokud otevírá dokumenty Wordu 95. Příslušnou compatibility option je možné "zdědit" i při uložení dokumentu do nové verze formátu DOC/DOCX, případně ji "zdědit" ze šablony, která kdysi na začátku pocházela z Wordu 95.

    BTW nevím proč to vlastně píšu. Zkušenost jasně ukazuje, že složitější věci "dycinky" nepochopíte.