Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bezplatná aktualizace na Windows 10 končí za tři měsíce od Lael Ophir - Jaké reklamní lži? To myslíte že byste 70-stránkovou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2016 13:47

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jaké reklamní lži? To myslíte že byste 70-stránkovou diplomku nenapsal v Office 95 (kterému se LibreOffice zatraceně podobá)? Já psal diplomku v T602 (pokud tušíte o čem je řeč), shodou okolností také technickou dokumentaci.

    Ad není problém s ODF v Libre Office - no ještě aby, když ODF je nativní formát LibreOffice.

    Ad je problém s docx a tím, že MS to schválně stěžuje a pak to dělá v open řešeních bordel - MS to "schválně stěžuje" tak, že dává k dispozici ISO standard, který popisuje vše potřebné. ODF to "ulehčuje" třeba tak, že v první verzi byla specifikace plná výrazu "implementation specific", jinými slovy spousta věcí nebyla popsaná. Implementaci pak jistě usnadnilo to, že první verze ODF nepopisovala ani vzorce spreadsheetů, takže svého času nefungovala ani interoperabilita mezi implementací Sunu a IBM. Naštěstí se situace "rychle" zlepšila: po 7.5 letech(!) se ty vzorce spreadsheetů dostaly do ISO standardu.

    To co linkujete je půlka pravdy. Pár informací navíc: Sun koupil autory StarOffice, společnost StarDivision, a projekt rozvíjel jako OpenOffice. Investoval do toho v přepočtu miliardy korun. Pak uvolnil zdrojáky, se zjevným záměrem poškodit tím konkurenci, konkrétně MS. Jenže OpenOffice nikdo nechtěl používat. Co s tím? Pánové přišli s myšlenkou na jedné straně lobovat za "otevřené formáty", na což i najali lobbisty, psali články na objednávku atd. Na druhé straně bylo třeba standardizovat formát OpenOffice, nyní známý jako ODF. Na standardizaci se spěchalo, a asi proto ve standardu spousta věcí chyběla. Kombinací vyžadování standardu a nabízení SW s jeho podporou by nikým nechtěný OpenOffice vnutili státní správě, i každému kdo s ní potřebuje komunikovat. Samozřejmě státní správa i firmy potřebují podporovaný SW, takže Sun a IBM by dostali spoustu peněz za komerční verze kancelářských balíků s podporou ODF. Ne tolik kolik dostával MS, ale protože měli nulové příjmy z office produktů, tak by nevadilo. Odpovědí MS bylo to že standardizoval také. To byla pro Sun, IBM a další čára přes rozpočet, takže se vší silou snažili standardizaci formátů MS Office zabránit. Nevyšlo to, mimo jiné protože se na stranu MS postavili prodejci jeho produktů. Poté co strategie selhala, Sun přestal poskytovat placenou verzi OpenOffice, položil se (vinou tohoto a podobných nerentabilních projektů), a Oracle pochopitelně nemá zájem platit vývoj SW na kterém nevydělává. Jedním z důsledků bylo to, že se vývoj ODF téměř zastavil.
    Dnes je situace taková, že Open/LibreOffice podporuje vlastní formát založený na ODF, a velmi mizerně podporuje OOXML. MS podporuje vlastní OOXML, a do jisté míry ODF, s tím že se při ukládání se dozvíte, o kterou v dokumentu použitou funkcionalitu přijdete při použití tohoto formátu. MS Office zatím dostal webovou verzi, je k dispozici vyjma Windows a Macu i pro iOS a Android, a jeho pozici na trhu zjevně nic neohrožuje.

    Ad pokud pošleš email z klienta na outlook, tak v každé verzi vypadá jinak - to má dobrý důvod. Outlook 2000-2003 používal pro zobrazování emailů MSIE (resp. MSHTML). Problém je v tom, že browsery jsou věčně děravé. V roce 2008 to bylo celkem okolo 200 děr, v roce 2013 měl Firefox 270 děr, Chrome 245, MSIE 126 (zdroj: Secunia Vulnerability Review 2014). Vzhledem k rozšíření Outlooku bylo používání MSHTML bezpečnostním rizikem. Outlook 2007 a vyšší proto používá jako HTML engine MS Word. Ten toho umí méně, ale je bezpečnější, a hlavně jiný než MSIE/Gecko/Blin­k/WebKit, takže nesdílí zranitelnosti. Svého času to dělalo trochu problém, ale MS v dokumentaci plně popisuje co Outlook podporuje a co ne, a dokonce nabízí validátor. I odesílatelé "obchodních sdělení" se dávno přizpůsobili.

    Ad Rozházené data na zálohování - co máte konkrétně na mysli?