Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bílý dům chce zakročit proti patentovým trollům od Lael Ophir - Takže podle vás by pro spotřebitele bylo výhodné,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2013 16:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Takže podle vás by pro spotřebitele bylo výhodné, kdyby firma investovala velké peníze do vývoje nové technologie, a pak tu technologii mohl kdokoliv obšlehnout zdarma? Proč by pak někdo do vývoje těch technologií vůbec investoval? Vždyť by se mu nevrátily náklady.

    Ve většině oborů, včetně letectví nebo automobilového průmyslu, patenty fungují velmi dobře. Když firma něco vymyslí, patentuje to, a ostatní firmy si mohou patent zaplatit. A protože inovují všichni, platby se více-méně vykrátí. Pokud někdo inovuje méně, holt si připlatí (BTW dobrá motivace investovat do inovací).

    Tenhle model mimo jiné umožňuje existenci firem, které se zabývají pouze vývojem nových technologií, a nemusejí se starat o jejich nasazení do výroby, prodej výsledných produktů apod. Kdybyste patenty zrušil, společnosti specializované na vývoj nových technologií by nemohly existovat. Veškerý vývoj by prováděly korporace stojící za výrobou a prodejem, své inovace by držely tvrdě pod pokličkou (mimo jiné pomocí obfuscation a "zalévání výrobku do epoxidu"), a rozhodně by inovace nesdílely s konkurencí.