Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bitcoin klesl pod 12 000 dolarů a dále se propadá od C - Z psychologie se už konečně snaží udělat kloudnou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2018 0:30

    C (neregistrovaný)

    Z psychologie se už konečně snaží udělat kloudnou přírodní vědu. Zvykli si používat statistiku, a běží replikační studie, kde se různá pracoviště snaží replikovat důležité experimenty, aby se ověřilo, zda popsané jevy skutečně existují, nebo jde o nějakou chybu, či publication bias.
    Ještě by mohli přestat měřit na studentech psychologie... :D

    Co se ekonomie týče, je potřeba rozlišovat dva směry - "kacací" styl "proč bychom si naše krásné teorie* kazili matematikou", který se v našich luzích a hájích vyskytuje především na VŠE (hlavně národohospodářská), a styl "bez tvrdé matematiky** to nepůjde", který se vyskytuje na IESu, a za který se dávají Nobelovky (třeba i John Nash za svoji teorii her dostal právě Nobelovku za ekonomii, to samé autoři Mechanism Design). Pak je tu ještě finanční matematika, ale tam bych počítal, že to budou spíš matematici se zaměřením na finančnictví/ban­kovnictví, než klasičtí ekonomové.

    * člověku tam nalijí do hlavy rakouskou školu a to je asi tak všechno.

    ** zkoumám nějaký jev. Zkouším statisticky prozkoumat, jak a proč kde probíhal. Zkouším jev matematicky modelovat, a studovat vlastnosti modelu, zda narazím na nějakou zajímavou testovatelnou vlastnost, nebo na nějakou hloupost, a pak musím svůj model upravit. Predikce s pomocí statistiky opět srovnávám s realitou.