Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bitcoin se v úterý pravděpodobně rozdělí na dvě měny od qwertz - Bitcoin nepslňuje definici měny: https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bna Currency vs. Asset/Comodity: https://www.forbes.com/sites/jeffreydorfman/2017/05/17/bitcoin-is-an-asset-not-a-currency/#36178efd2e5b Bitcoin v prvé...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2017 9:30

    qwertz (neregistrovaný)

    Bitcoin nepslňuje definici měny:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bna

    Currency vs. Asset/Comodity:
    https://www.forbes.com/sites/jeffreydorfman/2017/05/17/bitcoin-is-an-asset-not-a-currency/#36178efd2e5b

    Bitcoin v prvé řadě není běžně používaným platebním prostředkem, je to hlavně módní výstřelek pro pár nerdů. 99% populace to jako měnu neuznává (o tom, že prakticky nikde to nesplňuje zákonné požadavky na měnu ani nemluvě). V zásadě postačí velmi jednoduchý test - vyberte si náhodný obchod a běžte zaplatit bitcoinem. Zatím co u (typicky národní) měny máte jistotu, že za ni nakoupíte (garantuje vám to zákon), máte jistotu že všechna aktiva denominovaná v této měně jsou vzájemně směnitelná, u bitcoinu tuto jistotu a garanci nemáte. Z tohoto pohledu je to spíše totéž co "nehmotné" zlato nebo kakao. Směníte ho pouze s tím, kdo má o něj zájem. Absence centrální banky pak z bitcoinu dělá všeobecně nepoužitelný nástroj - zkuste si například představit, že spekulanti vezmou bitcoin útokem a všechny BTC vykoupí. Bude to fungovat jako měna, když nic nebude v oběhu a nebude nikdo, kdo by oběživo zajistil? Prostě bitcoin má do měny hrozně daleko.

    Ano, v extrémním případě (Zimbabwe) se může stát, že oficiální měna se tane bezcennou (zpravidla poté, co centrální banka nedělá svou práci - povšimněte si, že Bitcoin nemá centrální banku - takže scénář typu Zimbabwe je mnohem pravděpodobnější). Ale i v těchto vyjímečných případech je měna nahrazena jinou měnou (typicky USD nebo EUR). Nikdo si nenatiskne alternativní papírky.