Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bitcoin se v úterý pravděpodobně rozdělí na dvě měny od qwertz - Tím si odpovídáte na to, proč Bitcoin není...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2017 13:34

    qwertz (neregistrovaný)

    Tím si odpovídáte na to, proč Bitcoin není měna. Primárním smyslem měny je její oběh za účelem umožnění obchodu. Když nájezd spekulantů způsobí, že všichni drží BTC za účelem zhodnocení (pokud vám v tuto chvíli BTC nepřipadá jako Asset nebo komodita, pak už vám nepomže vůbec nic), jak může BTC plnit účel měny?

    Tady vůbec nejde o teorii, jak bohužel zcela nepochopil váš předřečník, ale o praxi. Měna musí mít úlohu univerzálního platidla, musí být všeobecně akceptována, musí mít alespoň rozumnou stabilitu hodnoty, a musí být schopna tuto funkci plnit.

    To, že prakticky všichni opustili zlatý standard a zavedli plovoucí měny emitované centrálními bankami není žádné židozednářské spiknutí (nebo jiný nesmysl, který místní revoltující choré mozky jsou shopny vyplodit) ale má zcela jednoduchý a praktický důvod - tj. co nejlepší dosažení požadovaného cíle (viz popis výše). Proto už dnes zlaté mince nedokáží plnit funkci měny (stala se z nich komodita/asset) a nedokáže to ani bitcoin. Musí existovat nějaká autorita zajišťující akceptaci tohoto platidla (bitcoin nemá) a musí existovat autorita zajišťující, že prostředek je spolehlivý a dostupný svému účelu (bitcoin rovněž nemá). Groteskní třešničku na dortu tomu nasadil aktuální fork BTC - BCC = každý si namnoží co chce, kdy chce a jak chce.