Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bitcoin se v úterý pravděpodobně rozdělí na dvě měny od M. Prýmek - > třeba zlato, má tu hodnotu proto, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2017 16:44

    M. Prýmek

    > třeba zlato, má tu hodnotu proto, že se směňuje.

    To taky imho není pravda. Cena zlata není vyhnaná směnou (ta se prakticky neděje), ale spekulací (spousta lidí spekuluje na to, že zlato bude mít za x let zhruba stejnou hodnotu jako dnes, nebo vyšší). Výjimkou jsou arabské ekonomiky, kde se zlato jako platidlo opravdu používá.

    > kdyby se rázem všechny peníze vyměnily za to, čím jsou kryté, reálná hodnota dané ekonomiky by se zmenšila

    Jasně. Spousta lidí totiž podléhá klamné představě, že když je měna krytá zlatem, tak je tím nějak zafixovaný objem oběživa - a to je podle nich správně. Ve skutečnosti je to úplná krávovina. Stačí, když budu mít poukázku na výběr 1kg zlata, ukážu ji někomu, odeberu od něho zboží a podepíšu mu směnku, že mu tu poukázku dám za týden. On tou mou směnkou může klidně dál někomu zaplatit - sice asi bude mít cenu nižší než kilo zlata (je tam větší riziko nesplacení), ale nějakou cenu má. Čili "peníze založené na dluzích" jsou úplně přirozené a stejně tak přirozená je i multiplikace vkladů (z jednoho kila zlata je nejednou v oběhu kilo a něco). Myslet si, že tyhle dvě věci se v "kryté ekonomice" nedějí, je naprostý sebeklam.