Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bitcoinová burza Bitstamp také pozastavuje výběry od Karel - Withdrawal tam je, moje bitcoiny odešly. Také je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2014 18:24

    Karel (neregistrovaný)

    Withdrawal tam je, moje bitcoiny odešly. Také je tam záznam o příjmu na druhé straně. Akorát takhle to nekontrolovali, šli jen podle čísla transakce a to se dá klonovat. Důraz je na klonovat, protože to podstatné (identifikace bitcoinu) je v obou klonech stejná. MtGox bohužel při reklamaci neověřil, zda ty konkrétní bitcoiny byly doručeny, ale jen stav jednoho z klonů. A když byl skutečně "nedoručeno", tak vygeneroval další platbu, s novými bitcoiny. Kam se poděly ty původní nepátral.

    Prostě jsem poslal peníze a druhá strana hlásí, že je nedostala. A já místo abych pátral kam se poděly, tak jim pošlu nové peníze. A to přesto, že mohu velmi snadno ověřit, kam se ty peníze poděly, a tak ověřit, zda jsem zaplatil nebo ne.

    Zkrátka chybná dedukce "když transakce X selže, tak se bitcoiny nepřevedly". Chybná je právě proto, že transakce se dá naklonovat a k převodu pak dojde když jeden klon projde. Ostatní klony selžou už jen proto, že bitcoin je převeden a už jím platit nemůžu. Přitom ověřit, zda se převedly nebo ne, lze relativně snadno.